Android ani americké čipy nechceme, daly by se shrnout reakce Číňanů na místím internetu, jak zjistil server What‘s on Weibo. Lidé si stojí za svojí domovskou firmou a v žádném případě neplánují kvůli chystaným omezením přestat telefony Huawei používat. Na sítích trendují hashtagy jako (v překladu) #HuaweiSeNemusíSpoléhatKvůliČipůmNaUSA nebo #HuaweiOperačníSystémHongMeng.

„Co se děje s Huawei nám ukazuje jednu důležitou věc. Někdy je třeba mít plán B,“ píše například jeden z uživatelů. „My Číňané se stáváme čím dál více sebevědomějšími,“ uvádí další. Nechybí ani komentáře jako „Číno do toho! Huawei do toho!“.

TIP: ARM údajně ukončí spolupráci s Huawei. Toto už by mohl být gigantický průšvih

Doma zůstane Huawei silným hráčem

Google v pondělí oznámil, že s firmou Huawei omezí spolupráci a přestane jí poskytovat nejnovější verze operačního systému Android a přístup ke svým službám jako Gmail, Chrome, Google Play a YouTube. Krátce poté několik amerických výrobců komponentů přišlo s podobným prohlášením, dodávky chce přerušit například Intel nebo Qualcomm.

Reakce čínských uživatelů není tolik překvapivá, již dnes nemohou většinu služeb Googlu používat, protože jsou v zemi blokované vládou. Lidé spoléhají na balíky aplikací od společností jako Tencent nebo Baidu, které dostanou i nadále.

 Zbývá tak Android, na jehož eventuální zbavení se se Huawei stejně dlouhodobě připravoval. Dlouho se mluví o chystaném operačním systému, který má být zcela čínský a pod kontrolou Huawei. Dřívější zprávy uváděly, že by se měl jmenovat Kirin OS, ale po pondělku vypadá pravděpodobnější název HongMeng OS.

TIP: Navzdory kauzám roste poptávka po mobilech Huawei. Už letos může být světovou jedničkou

A co se týká čipů a dalších komponentů, zde nastává jediný možný problém. Čipy si Huawei vyrábí sám přes svoji dceřinou společnost HiSillicon, ale u ostatních součástek zatím alternativu nemá. Anebo má, jen ji tají, protože o možném zákazu se spekulovalo dlouho. 

Každopádně ať už jsou běžní uživatelé v Číně s omezením „v pohodě“ nebo ne, polovina zisku firmy z její smartphonové divize pochází ze zahraničí, takže prodejům změny zcela jistě uškodí. Těžko si lze představit, že Evropané nebo Američané rychle a ochotně přejdou na jakýsi HongMeng OS, navíc bez YouTube, Chromu a dalších.