Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Čtivý balíček z Knihozemě potěší na Den dětí víc, než dopis z Bradavic

Autor: Ivan D. Hladík - 
28. května 2019
08:30

Brouzdáte na diskusních fórech, dotazujete se na sociálních sítích, nahlížíte do dětských knihoven u svých přátel a inspirace nepřichází? Už se netrapte, ty nejlepší dětské knížky vám doručí z Knihozemě.

Už je to zase tady. Konec školního roku a Den dětí se blíží, brzy bude čas odměňovat malé, menší i větší školáky. A co je lepší (a užitečnější) dárek, než dobrá kniha? Jedině snad, když není jedna, ale rovnou dvanáct! Přesně to nabízí projekt Zásilka z Knihozemě, kterou pro malé čtenáře nachystal zaručený dodavatel nezapomenutelných dětských příběhů, Albatros.

Dvanáctero nejlepších dětských knih z vydavatelství Albatros Media nabízí i květnová Zásilka z Knihozemě. Dvanáctero nejlepších dětských knih z vydavatelství Albatros Media nabízí i květnová Zásilka z Knihozemě. | Albatros Media

„Ročně vyjde v České republice kolem dvou tisíc nových dětských knih. Z našich výzkumů víme, že většina rodičů se v jejich nabídce neorientuje a při výběru knihy pro své děti často tápou a volí dílo, které znají ze svého dětství,“ vysvětlila Blesku pozadí celé akce Kateřina Obadalová (41), vedoucí marketingového oddělení nakladatelského domu Albatros Media.

„Se Zásilkou z Knihozemě se dětem dostanou do rukou zajímavé knihy současných autorů s výjimečnou grafikou úpravou, která do velké míry rozhoduje o zaujetí malých čtenářů i jejich rodičů,“ uvedla Obadalová. Aby ne, jednou z žhavých nabídek letošního výběru je třeba Malý princ v novém hávu. Knihu, která v českém překladu vyšla poprvé před 60 lety v roce 1959, doprovázejí nadpozemské fotoilustrace Elišky Podzimkové (27): „Od začátku jsem věděla, že bych chtěla fotky k ilustracím fotit na Islandu. Ten příběh je čistý, melancholický a tajemný, stejně jako ten severský drsný ostrov plný mýtů,“ prozradila ilustrátorka. „Měla jsem z toho obrovský respekt, ale zároveň jsem se strašně těšila, co vznikne,“ přiznala.

Malý princ (Antoine de Saint-Exupéry) - Když opuštěný letec potká v africké poušti malého prince, netuší, co všechno mu setkání přinese. Zatímco se pokouší opravit havarovaný stroj, povídají si o všeličem... Malý princ (Antoine de Saint-Exupéry) - Když opuštěný letec potká v africké poušti malého prince, netuší, co všechno mu setkání přinese. Zatímco se pokouší opravit havarovaný stroj, povídají si o všeličem... | Albatros Media

Jednou z maminek, které už pro své ratolesti zásilku z Knihozemě obdržely, je i herečka Jana Bernášková (38). Přestože poměrně často hraje mrchy, ve skutečnosti má tahle drobná kráska srdce na dlani a také hlavu v knihách. Občas je křtí a častěji čte. „Děti, které si čtou, nikdy nemůžou být hloupé, a dětem, kterým je čteno, se cítí milovaně,“ řekla Blesku, proč má z projektu sama radost.

Jednou z maminek, které už pro své ratolesti zásilku z Knihozemě obdržely, je i herečka Jana Bernášková (38). Jednou z maminek, které už pro své ratolesti zásilku z Knihozemě obdržely, je i herečka Jana Bernášková (38). | David Kundrát

„Mobil nebo tablet je zábavnější, ale jen na okamžik. Knížky u dětí a nejen u nich rozvíjejí fantazii, kreativu, kritické myšlení a empatii,“ věří herečka. „Od toho, abychom to dětem dopřáli, jsme my dospělí. Umožnit jim prožít ten čas s knížkou, než povyrostou a čtou si samy. Je důležité umět vybrat takové, které je zaujmou. Jde o tu jejich vnitřní radost,“ dodala Bernášková.

Moře potkalo oblohu (Eric Fan, Terry Fan) - Jonáš žije u moře a pokaždé, když z okna domu pohlédne na jeho hladinu, vzpomene si na příběhy, které mu vyprávěl dědeček. Na magické příběhy o místě, kde se moře potkává s oblohou... Moře potkalo oblohu (Eric Fan, Terry Fan) - Jonáš žije u moře a pokaždé, když z okna domu pohlédne na jeho hladinu, vzpomene si na příběhy, které mu vyprávěl dědeček. Na magické příběhy o místě, kde se moře potkává s oblohou... | Albatros Media

Vaši uličníci tak mohou právě nyní usínat třeba na snové plavbě do hlubin srdce v knize Moře potkalo oblohu s fantastickými ilustracemi. Zjistit vše o titěrných stvořeních kolem nás v knize Skřítci. Ve „fascinujícím velkoformátovém atlasu zvířat, která obývala naši planetu“ s názvem Atlas vyhubených živočichů pak odhalit tu část přírody, která zůstává už jen na stránkách knih. Mohou také poznat nečekané přátelství a vyprávění v příběhu Myšák jménem Julian nebo záhady, kouzla a tajemství prokletého hotelu v 1. dílu napínavé trilogie Hotel Winterhouse. A to jsou jen některé z celkem dvanácti knih aktuální sbírky v zásilce z Knihozemě. Nechte ji zamířit i k vám.

Hodnocení: 100 %

Různí autoři

Zásilka z Knihozemě – květnový výběr dvanácti nejkrásnějších knih pro děti do 12 let

Vydavatel: Albatros Media

Zobrazit celou diskusi