Do Brna dorazil vůbec poprvé. Piloti Eddie Rodriguez a Nelson Herrera přiletěli s jediným strojem tohoto typu, který létá mimo území USA. „Nejlepší stroj, s jakým jsem kdy létal,“ křenil se Herrera, který jestřába pilotuje šest let. Parťák Rodriguez s ním zažil mise v Afghanistánu a Iráku. Stroj figuroval i při dopadení Usámy bin Ladina.

Čeští piloti vrtulník zatím neumí řídit. „Teprve se na něj zaučují,“ řekla Barbora Hrdá z Czechoslovak Group. Unikátní stroj, který vyvinuli Američané před 50 lety, nyní v Evropě využívají v Košicích k tréninku českých a slovenských vojenských i civilních pilotů.

Návštěvníci veletrhu od 16 let se budou moci do kokpitu vrtulníku podívat! Menší děti s rodinami pak uvidí jestřába na vlastní oči v sobotu, kdy se výstaviště otevře i pro ně.

Legenda za 25 mega

Sikorsky UH-60A Black Hawk je středně těžký vrtulník dlouhý 19,76 metrů, rozpětí rotoru má 16,36 metrů, šířka jeho těla je 2,36 metrů a na výšku má 5 metrů. Dosahuje maximální rychlosti 290 km/h. Jeden letoun stojí 25 milionů dolarů. Používají jej armády USA, Japonska, Kolumbie a Jižní Koreje. Je užívaný k vzdušným útokům, výsadkům a záchraně vojenských jednotek i civilů.

Vrtulník v hlavní roli filmu

Black Hawk je hvězdou oscarového trháku Ridleyho Scotta Černý jestřáb sestřelen. Americká armáda stroj vyvinula po válce ve Vietnamu. Film líčí poslední bojovou akci americké operace Gothic Serpent, 3. října 1993, v somálském Mogadišu. Při akci byl Black Hawk sestřelen, čímž se z přepadu stala záchranná operace, která si nakonec vyžádala životy 19 Američanů a asi tisíce Somálců.

VIDEO: Jediný vrtulník typu W – 3A Sokol na celém světě.