Opustila je už během líhnutí. Chovatelé to ale nevzdali, mrňousky přemístili do líhně a mámu jim nahradili speciálním maňáskem. „Zoborožci jsou inteligentní ptáci, takže pokud bychom je krmili v přímém kontaktu s člověkem, došlo by k takzvanému vtištění, kdy by pak člověka vnímali jako partnera, nebyli by schopni se nadále rozmnožovat a byli by zlí vůči ostatním příslušníkům svého druhu,“ vysvětlil kurátor chovu ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl.



Mláďata tak kousky myší nebo čerstvými fíky krmí maňásek k nerozeznání od dospělého dvojzoborožce, loutce nechybí typická helma a dokonce ani oči. Nejspíš díky odpovědnému přístupu chovatelů se vůbec dvojzoborožcům v metropoli daří. Zoo Praha odchovala zatím největší počet mláďat dvojzoborožce nosorožčího v Evropě – třináct. Dvěma mláďaty z konce března zoo zvýšila jak vlastní, tak evropský rekord.

Převážně černý dvojzoborožec nosorožčí je největší svého druhu. Jeho červenooranžová přilba působí masivně, ve skutečnosti je ale lehká, vyplněná hlavně vzduchem. Tito ptáci žijí v „manželství na celý život“. Samici během hnízdění v dutém stromě samec zazdí, nechá jí jen škvíru, kterou krmí ji i mláďata. Samice během svého věznění mění peří.

Video
Video se připravuje ...

Mláďata dvojzoborožce v pražské zoo krmí pomocí maňásků. Zoo Praha

Fotogalerie
3 fotografie