Zajímavostí jsou oranžová vína, vína z granátového jablka či z černého rybízu. „Lidé znají vína z červeného rybízu, ale z vína rybízu černého jsou jiná. Čistí krev, léčí zánětlivá onemocnění, průdušky, močové cesty. Pijí ho i cukrovkáři, zlepšuje krevní obraz," tvrdí dovozce vína František Cigánek.

Video
Video se připravuje ...

Jaké víno je vhodné pít v létě? Lehká fresh vína s menším procentem alkoholu a kostkami ledu mm

V létě víno s ledem

Jaké víno je vhodné pít v létě? „Doporučil bych lehká bílá vína, která jsou vhodná i do vyšších teplot. Na osvěžení jsou však nejlepší fresh vína podávaná s ledem, mají pak méně alkoholu a led příjemně schladí,“ doporučuje organizátor Vinománie Libor Haněčka.

Jedním z takových fresh speciálů je i levandulové víno, které je v součastnosti velmi populární. Je to specialita, a proto je v nabídce na festivalu jen u jednoho z prodejců. „Zajímavostí je víno levandulový švihák, je to růžové víno zweigeltrebe, které je filtrováno přes levandulovany květ,“ vysvětluje pořadatel.

K vínu se hodí sýry

Jaké dobroty k vínu lze ochutnat? „Samozřejmě sýry a víno jdou dohromady. Máte tu dva stánky sýrovými specialitami. Doporučil byl žebra na grilu, jsou kvalitní, skutečně plná masa. Jako dezert nanuk na dřívku z bylinek a přírodního cukru a až s 80% podílem ovoce,“ říká organizátor.