Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Eurovolby: Lidovci a socialisté ztratí nadvládu nad Bruselem, ukazuje projekce

26. května 2019
21:10

Dvě největší evropské politické rodiny v letošních eurovolbách velmi pravděpodobně oslabí a přijdou o dosavadní společnou nadpoloviční většinu v Evropském parlamentu. Evropská lidová strana (EPP) by měla podle prvního odhadu získat 173 mandátů místo dosavadních 221 a i přes oslabení tak zůstat nejsilnější frakcí. Socialisté z S&D by mohli mít 147 nových europoslanců, v posledních eurovolbách dostali 191 mandátů.

První odhad rozložení mandátů v novém parlamentu, který novinářům v Bruselu nabídl mluvčí EP Jaume Duch, byl propočten z dosud zveřejněných odhadů volebních výsledků v 11 zemích unie a na základě průzkumů před volbami ve zbývajících 17 státech. Parlament v průběhu večera hodlá své údaje zpřesňovat do chvíle, než po 23:00 a uzavření volebních místností v Itálii bude moci začít zveřejňovat průběžné výsledky.

Evropské volby
Data ještě nejsou k dispozici
Sečteno 0 %
Účast 0 %

Třetí nejsilnější frakcí by se po dnes končících volbách podle odhadu mohla stát liberální ALDE, které by nyní mohlo připadnout 102 mandátů. S touto frakcí se hodlá spojit i koalice Obroda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

V součtu by ovšem více hlasů než ALDE dostaly dvě frakce, v nichž se v posledním složení europarlamentu sdružovala nejrůznější nacionalistická a protiunijní uskupení. Evropa národů a svobody (ENF) a Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD) by nyní dohromady mohly mít 113 křesel, ukazuje odhad EP. Zda se tuto sílu podaří stranám využít, ale ukáží až konkrétní vyjednávání po volbách o ustavení frakcí.

Evropští Zelení by podle odhadu EP mohli mít 71 europoslanců, konzervativní ECR vedená českým europoslancem Janem Zahradilem 58 a levicová GUE/NGL 42. Do celkového počtu 751 mandátu je třeba dopočíst osm nezařazených křesel a 37 mandátů pro strany ze všech stran politického spektra, které zatím v EP nebyly zastoupeny a není tak jasné, kam se hodlají přidat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa