Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Recenze: Zlotřilý černokněžník z Hvozdu připomíná staré ruské pohádky s kapkou modernity

Recenze: Zlotřilý černokněžník z Hvozdu připomíná staré ruské pohádky s kapkou modernity
Recenze: Zlotřilý černokněžník z Hvozdu připomíná staré ruské pohádky s kapkou modernity  (Autor: nakladatelství Host)
Autor: dce - 
24. května 2019
17:34

Každých deset let odevzdá jedna z vesnic v okolí Hvozdu mladou a neobyčejnou dívku zlému Drakovi. Ten dívky nejí - místo mytické nestvůry totiž obsadil zlotřilý čaroděj - zavře dívky do své věže a po deseti letech je zase propustí. Nikdo neví, co s děvčaty dělá. Mladičká Agnieszka vše ale prožije na vlastní kůži a zjistí, co stojí v temném stínu Hvozdu.

Agnieszka se nad všechna očekávání stane Drakovou vybranou obětí, a tak skončí v jeho věži. Netuší, co se od ní očekává, ani co jí hrozí. Drak je odtažitý, neuvěřitelně krutý a zbytečně zlý. S dívkou nekomunikuje, ani jí nedává příkazy. Přesto mezi nimi ale brzy vznikne nezlomitelné pouto, díky němuž budou moci bojovat s tím pravým zlem - temným Hvozdem, který malebné údolí ohrožuje i stovky let.

Ačkoliv je Naomi Noviková rodilá Američanka, do její knihy pronikly motivy ze starých ruských pohádek - využívá jejich mytologii, jména i historii. A možná překvapivě to skvěle funguje a do Mrazíka má kniha Ve stínu Hvozdu hodně daleko. 

Autorka obstojně vytváří pozadí pro epický příběh, skutečně dlouho buduje prostředí, postavy a jejich vztahy, než se pustí do větších dramat děje. Čtenáře provádí podobně jako nezkušenou a vystrašenou Agnieszku a opatrně přidává další a další vrstvy, které v závěru tvoří epickou fantaskní podívanou.

Drak i Agnieszka tvoří podivnou dvojici, jako jin a jang - Drak je starý (i když tak nevypadá), protivný pardál, který se zajímá jen sám o sebe. Agnieszka je sice vystrašené ptáče, na druhou stranu v ní ale bují moderní feministická energie, a tak právě ona začne s Drakem „bojovat“. Obě postavy mají uvěřitelný, byť trošku stereotypní charakter, oba se ale vyvíjejí možná až trošku nepředvídatelným směrem.

Celá kniha má poněkud zvláštní závěr vzhledem k výstavbě celého příběhu, to se ale autorce dá snadno odpustit. Ve své knize stvořila jednoduše řečeno moderní pojetí pohádek ruského folkloru bez klasických monster zato plné originálních bytostí a dějových zvratů.


Naomi Noviková

Ve stínu Hvozdu

nakladatelství Host, 2019

488 stran

Hodnocení: 90 %

Zobrazit celou diskusi