Seriál, který HBO natočila společnými silami s britskou stanicí Sky, nadchl fanoušky ponurou a tísnivou atmosférou, která nastala po výbuchu jaderného reaktoru číslo 4 v černobylské jaderné elektrárně. Fanoušci každý díl hltají a seriál vynáší do oblak jak v internetových diskuzích, tak v hodnocení.

Na serveru IMDb seriál po odvysílání tří dílů ohodnotilo již na 40 tisíc fanoušků. Souhrn jejich hodnocení hovoří jasně. Průměrné skóre na serveru se vyšplhalo již na 9,7 bodu z deseti možných. Seriál se tak již dva díly před svým vyvrcholením vyšvihl do čela nejlépe hodnocených seriálů.

Jakoukoli konkurenci tak seriál jednoznačně zadupal do země. Druhým nejlépe hodnoceným seriálem je podle serveru pokračování legendárních dokumentů Zázračná planeta II. „Bronzovou medaili“ si od fanoušků pak odnesl kultovní seriál Stevena Spielberga a Toma Hankse Bratrstvo neohrožených. Oba počiny se vyšplhaly na hodnocení 9,5. Hity posledních let, jako právě skončený fantasy seriál Hra o trůny nebo kriminální Perníkový táta, pokulhávají dokonce o tři desetiny bodu pozadu na pátém až šestém místě.

Na webu Rotten Tomatoes, který sleduje procento fanoušků, kteří film nebo seriál hodnotili pozitivně, si pak Černobyl stojí ještě lépe. Neuvěřitelných 98 procent všech hodnocení od fanoušků bylo pozitivních. Oproti tomu Hru o trůny hodnotilo pozitivně jen 82 procent fanoušků. Perníkový táta zde souboj rovněž prohrál, ačkoli má sám vysoké procento pozitivních hodnocení, kdy jej 97 procent fanoušků hodnotilo kladně. Na tomto serveru má ovšem novinka od HBO tvrdou konkurenci třeba v podobě již zmíněného Bratrstva neohrožených, které je jen o procento vzdálené od perfektního hodnocení.

Skvěle si pak Černobyl vede i na nejpopulárnějším českém serveru ČSFD. Zde momentálně obsadil druhé místo žebříčku. S průměrným hodnocením 96,4 procenta se vklínil mezi dokumentární seriály Zázračná planeta II, který s necelými 98 procenty stojí na prvním místě, a originální sérii Zázračná planeta.

Z dalších zmíněných seriálů se Černobylu nejvíce přiblížilo Bratrstvo neohrožených, které od českých a slovenských fanoušků dostalo hodnocení 93,8 procenta a skončilo na šestém místě. Hra o trůny si v česko-slovenském žebříčku stojí nejhůře. S průměrným hodnocením 91,5 skončila fantasy sága až na 17. místě. O dvě místa ji tak přeskočil i Perníkový táta, který uživatelé ČSFD cení na 91,8 procenta.

Video
Video se připravuje ...

Elektrárna v Černobylu Marian Balog, Tomáš Sovinsky

Fotogalerie
56 fotografií

Více o seriálu Černobyl čtěte ZDE

Seriál zvýšil zájem o zájezdy do zakázané zóny kolem Černobylu