Vojenská houfnice se střetla s osobním autem v pátek kolem půl jedenácté dopoledne. Nikdo se naštěstí nezranil, kuriózní nehoda ale zablokovala pravý jízdní pruh. Na Jižní spojce ve směru k Průmyslové se tvořily dlouhé kolony, ty zasahovaly i na dálnici D1.  „Vozidlo sjíždělo z dálnice D1 na Jižní spojku. Mělo dojít k lehčímu střetu,“ řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Armádní vozidlo, samohybná kanonová houfnice Dana ze 13. dělostřeleckého pluku, je podle Dvořákové po nehodě odřené. Na vyšetřování střetu se podílela vojenská policie, věc si převzala Policie ČR.

Houfnice patří mezi děla. Na rozdíl od kanonů určených k přímé palbě ale střílí nepřímo, po takzvané balistické křivce. Česká armáda má ve výzbroji samohybné kanonové houfnice Dana. Třiatřicet jich má být zmodernizováno do roku 2020.

Z dopravních nehod armádní techniky je v poslední době asi nejznámější kolize pěti obrněných vozidel Pandur s osobním vozem v Táboře Čekanicích v listopadu 2016. Pandury při ní do sebe vzájemně narazily, oprava armádu stála 95 milionů korun. Tři vojáci dostali pokutu 2000 korun za nedodržení dostatečné vzdálenosti mezi vozidly.

K nehodě vojenské techniky došlo i začátkem května, ta však měla tragické následky. Tahač, jenž převážel americké vojenské tanky, se na Pražském okruhu srazil s vězeňským autobusem. Ten ihned začal hořet, na místě zemřel jeden z dozorců a dalších 14 lidí se zranilo.

Fotogalerie
11 fotografií