Mýtus č. 1: Stavebko už není výhodné

Stavebko se vám stále vyplatí! Mezi zabezpečenými produkty nabízí suverénně nejvyšší výnos, jako jediné pravidelně poráží inflaci. Stát totiž stavební spoření pořád podporuje, a pořád výhodně! Každý rok vám přispěje 10 % z částky, kterou na spořící účet pošlete.

A teď ruku na srdce. Znáte jiné spoření, kde vám přidají desetinu z vložené částky? Pokud se Bitcoin nezmátoří nebo nezdědíte peníze po bohaté tetě z Ameriky, stavebko vám nabídne pěkné zhodnocení. Bez rizika. Úspory na stavebním spoření musí mít banky ze zákona pojištěné. O své peníze tak nepřijdete.

Dejme si příklad:

Když každý rok pošlete na spoření 20 000 Kč, tedy přibližně 1 667 Kč měsíčně, tak za šest let:

·        dostanete od státu dohromady 12 000 Kč (maximální podpora od státu je 2 000 Kč za rok), ze kterých si můžete pořídit třeba novou skříňku,

·       si odnesete 135 500 Kč, což už stačí třeba na novou kuchyň a sedačku do obýváku k tomu.

Výnos ve stavebních spořitelnách se aktuálně blíží 4 %. Ano, bývaly doby, kdy to bylo více, ale také byla výrazně vyšší inflace. Můžete víc riskovat, a třeba získat vyšší výnos, ale taky můžete prodělat. Stavebko je jistota!

Mýtus č. 2: Úvěr ze stavebka pro mě nebude výhodný. Budu muset zastavit dům

Pokud plánujete rekonstrukci vašeho bydlení, úvěr ze stavebního spoření se pro vás skvěle hodí. V případě tohoto úvěru nemusíte svou nemovitost zastavovat, jako je to v případě hypotéky.

Než se tedy rozhodnete, jaké financování vyberete, položte si dvě základní otázky: kupujete nebo rekonstruujete? Jste ochotní nemovitost zastavit, či nikoliv? Stavební spořitelny umí obojí, můžete získat výhodný úvěr bez zajištění nemovitostí na rekonstrukci až do milionu korun. Ale můžete si vzít i velký úvěr v řádu milionů na pořízení nového bydlení nebo výstavbu.

TIP: Financí na bydlení není nikdy dost. Pokud plánujete rekonstrukci nebo jste se do ní už pustili, zkuste štěstí v soutěži Rekonstrukce roku. Soutěží se o 100 000 Kč a hmotné ceny. 

Mýtus č. 3: Úvěr ze stavebka mi nenabídne tak výhodné podmínky jako hypotéka

„V minulosti platilo, že úvěry od stavebních spořitelen jsou vhodné na rekonstrukce a na nové bydlení bude lepší hypotéka. To už ale v posledním roce neplatí. Stavební spořitelny teď umí nabídnout lepší úrokovou sazbu než hypoteční banky. Už více než rok jsou levnější, například v ČMSS nyní můžete získat úvěr zajištěný nemovitostí za 2,34 procenta,“ říká Tomáš Kofroň z Českomoravské stavební spořitelny.

Další výhoda? Abyste získali tzv. překlenovací úvěr, nemusíte mít vůbec nic naspořeno. Stačí přijít do stavební spořitelny a domluvit se, jaký typ úvěru pro vás bude nejvhodnější.

Mýtus č. 4: Úvěr ze stavebního spoření mi nikdy stačit nebude

Stavební spořitelny umí poskytnout i velké úvěry na koupi či výstavbu nemovitosti. Když budete potřebovat třeba 10 milionů, a budete schopni je splácet, půjčíte si je i ve stavební spořitelně a nyní s velkou pravděpodobností i za lepších podmínek než v hypoteční bance.

„Pokud nechcete kupovat, ale rekonstruovat, tak získáte úvěr bez nutnosti zástavy nemovitostí. S úvěrem ze stavebního spoření můžete v Českomoravské stavební spořitelně dostat až 1 000 000 Kč, a to bez zajištění nemovitosti,“ dodává Tomáš Kofroň.

Podívejte se na stránky Lišky a zjistěte, jak svou rekonstrukci financovat.