„U vítězného návrhu porota ocenila kromě architektury a promyšleného technického řešení také vytvoření velkého veřejného prostoru se zelení. Rozsah veřejného prostoru byl největší ze všech posuzovaných finálových návrhů. Celkem se zde veřejnosti otevírá téměř 70 procent z celkové velikosti tohoto pozemku. To je asi 27 000 metrů čtverečních,“ píše se v tiskové zprávě Central Group.

Vítězný návrh Jiřičné představuje bílé prosklené kruhové věže s rozvolněnou architekturou a počítá s využitím nejmodernějších technologií šetrných k životnímu prostředí, jakými je například vytápění pomocí tepelných čerpadel. Počítá také se zelenými střechami nebo recyklací dešťové vody pro zalévání.

„Pro tuto lokalitu jsme jako investor původně počítali s méně finančně a technicky náročným projektem. Ale vysoká architektonická kvalita a unikátnost vítězného návrhu celou porotu i mě osobně přesvědčily. Praze by to mohlo přinést skutečně unikátní architekturu s typickým designem Evy Jiřičné,“ uvedl majitel Central Group Dušan Kunovský.

Vítězný návrh Evy Jiřičné.
Autor: Central Group

Jiřičná se při přípravě návrhu spojila s architektonicko-inženýrskou společností ARUP z Londýna. Ta navrhovala například dostavbu Gaudího chrámu Sagrada Família v Barceloně nebo operu v Sydney.

Podrobnosti vítězného návrhu představí Jiřičná na veřejné prezentaci 19. června v Galerii Café Louvre. Zároveň budou představeny návrhy ostatních účastníků soutěže. Druhou příčku obsadil britský architekt Ian Ritchie, na třetím místě skončil návrh českého architekta Radka Kolaříka.

„Štrougalova věž“ i „Mordor“

Architektku Jiřičnou proslavila především práce se sklem, kovem a betonem. Mezi její nejznámější stavby v Praze patří Oranžerie na Pražském hradě a hotel Josef na Starém Městě. Upravovala také interiéry Tančícího domu. V Londýně, kam po okupaci v srpnu 1968 emigrovala, navrhla například výstavní prostory muzea Victoria and Albert. Je nositelkou Řádu britského impéria, byla zvolena členkou Královské akademie umění a uvedena do Americké síně slávy.

Budova bývalého Telecomu je v Olšanské ulici na pražském Žižkově. Otevřena byla v roce 1980, kdysi se jí přezdívalo „Štrougalova věž“ podle tehdejšího předsedy vlády, lidé ji znají i jako „pražský Mordor“. Nyní je již technologicky zastaralá a nefunkční. Podle Kunovského bude muset být kvůli extrémně vysokému množství škodlivého azbestu zbourána a ekologicky zlikvidována.

Firma CETIN, která pronajímá operátorům svou pevnou a mobilní síť, se podle dřívějších vyjádření plánuje v letošním roce z žižkovského sídla přesunout do administrativní budovy vedle O2 Areny ve Vysočanech, kterou staví Kaprain Group a Lighthouse Group.

Fotogalerie
8 fotografií