Sir Ian Murray McKellen pochází z Burnley v Lancashire a má za sebou dlouhou a úspěšnou hereckou kariéru. I ve svém pokročilém věku se ještě stále aktivně objevuje na prknech, která znamenají svět, a propůjčil svou tvář celé řadě významných filmových hrdinů. Dokázal by si snad někdo představit jiného Gandalfa či jiného Magneta, hlavního záporného hrdinu z komiksové série X-Men?

Herec je rovněž dlouholetým členem Royal Shakespeare Company a Royal National Theatre, nejednou se objevil na Broadwayi a získal celou řadu nejrůznějších cen, od ceny Tony za ztvárnění žárlivého hudebního skladatele Salieriho v divadelní verzi Amadea až po Zlatý globus za vedlejší roli ve filmu Rasputin.

Největším vítězstvím se ale pro něj stalo úspěšné překonání rakoviny prostaty, s níž se potýkal dlouhých sedm roků. Nemoc lékaři podchytili včas a v současné době Ian jenom chodí na pravidelné prohlídky, během kterých je opakovaně ujišťován, že se nemoc znovu nešíří.

Na hrozný okamžik, kdy se drtivou diagnózu dozvěděl, prý dodnes vzpomíná. „Je to pro člověka velké sousto, když slyšíte takové zprávy. Je to, jako když jdete na test HIV. Pak si říkáte, tohle to je tedy konec mojí cesty?“ prohlásil před časem v rozhovoru pro magazín The Sun.

Tahle světoznámá hvězda je také velice často zmiňována médii pro své otevřené přiznávání homosexuality. Svůj „coming out“, tedy veřejné přiznání k tomu, že není na ženské, sice absolvoval až těsně před padesátkou, dodnes se však netají tím, že to bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké kdy udělal. Nyní se snaží věnovat osvětě mladých lidí, a nabádá je, aby se za svou odlišnou orientaci - tak jako on před lety - nestyděli.

„Můj coming out byl pro mě velkou věcí. A proč jsem to neudělal už dřív? Protože jsem měl plno práce. A proč jsem měl moc práce? Protože jsem se snažil skrýt, že jsem gay. Protože jako herec pořád předstíráte, že jste někdo jiný,“ přiznal kdysi v jednom rozhovoru tenhle čerstvý osmdesátník, který se stále může pochlubit neutuchající energií, hereckým zápalem i svérázným smyslem pro humor.

VIDEO: V trilogii Pán prstenů si zahrál kouzelníka a jednoho z Maiar jménem Gandalf Šedý / Bílý

Video
Video se připravuje ...

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001) Youtube.com/DVDpremiery.cz

Fotogalerie
28 fotografií