Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šokující pohled: Adoptovaný pes měl v tlamě 70 zubů, veterinář viní nezodpovědného chovatele

Autor: ital - 
26. května 2019
13:59

Matka tří dětí a milovnice psů Aurora Rutledgeová před dvěma měsíci zachránila jeden rok staré štěně německé dogy jménem Loki. Vzala je na veterinární kliniku na povinnou prohlídku, kde lékař zjistil, že pes má v tlamě 70 zubů, což je o 28 více než obvyklý počet. Po odstranění většiny z nich se nyní Loki zotavuje ve svém novém domově ve městě Tulsa v americkém státě Oklahoma.

Majitelka baru Aurora Rutledgeová v březnu zachránila jednoroční štěně německé dogy jménem Loki. „Vzala jsem ho k našemu místnímu veterináři na běžnou prohlídku, protože byl nový. Zmínila jsem se doktorovi, že lidé, od nichž jsme ho dostali, říkali, že možná bude potřebovat odstranit mléčné zuby. Loki je velké a energické štěně, takže se mi nepodařilo podívat do tlamy předtím,“ oznámila Aurora.

„Když se nám konečně podařilo podívat se dovnitř, viděli jsme, že jich má víc, než je normální. Ale nenapadlo nás, že jich bude mít 70. Veterinář mu ihned 21 zubů odstranil a nechal mu 49, což je stále o 7 více než průměr. Velice nás to šokovalo, ale teď jsme rádi, že už je doma a zotavuje se,“ doplnila majitelka. Také vysvětlila, že Loki trpí hyperdoncií. Přesto byl doktor šokovaný, že v takovém rozsahu.

„Veterinář nedokázal říci, jestli je to následek špatného chovu. Záchranáři, od nichž jej máme, nyní hledají jeho chovatele a doufáme, že se jim podaří zabránit, aby se něco tak bolestivého ještě někdy stalo.“

„Noc a ráno po operaci byly skutečně krušné. Zakrvácel mi gauče, rohožky, kuchyň, psí postel i mě. Museli jsme mu dát prášky na spaní, aby nebyl vzhůru a neběhal všude. Nyní je ještě pořád na měkké stravě, ale postupně přecházíme na pevnější. Po tomhle všem, až se úplně uzdraví, snad už ani nepoznáme, že měl tolik nadbytečných zubů. Budeme ho brát na pravidelné zubní prohlídky už jen proto, že mu nechali navíc 7 zubů.“

Přestože je operace stála bezmála 18 tisíc korun a měli zakrvácený dům, Aurora říká, že to za to stálo. Varuje však ostatní, kdo si berou zachráněné psy, že je může potkat podobná situace. „Zachraňovat psy není jednoduché, obvykle vás přijdou u veterináře na hodně peněz. Loki se k vám přitulí a vy víte, že se cítí v bezpečí. A to je neocenitelné.“

Jarkaa ( 27. května 2019 00:03 )

Vada která se může vyskytnout u jakéhokoliv psa i člověka. Neni to vinou chovu, tak si přestaňte vymýšlet

j_dc_cv ( 26. května 2019 23:45 )

Co to zase psalo za dementa?
Titulek:
Adoptovaný pes měl v tlamě 70 zubů, veterinář viní nezodpovědného chovatele.
V článku:
„Veterinář nedokázal říci, jestli je to následek špatného chovu."

naidka ( 26. května 2019 19:36 )

Jedná se spíš o nějakou genetickou anomálii, se kterou chovatel nemá nic společného. Jedině, že by psa zkřížil se žralokem.

majojo ( 26. května 2019 17:09 )

Pro pejska to bylo jistě bolestivé a je dobře, že problém byl víceméně odstraněn, ale: Ženská si vezme roční, silné a energické štěně německé dogy z útilku a není schopná ho pokrotit tak, aby se mu mohla podívat do tlamy? A má doma malé děti?

Zobrazit celou diskusi