David sice skončil po prosincové vraždě ve vazbě, podle znalců byl ale v době spáchání hrůzného činu kvůli své nemoci nepříčetný. Státní zástupce proto v březnu jeho trestní stíhání zastavil a mladík putoval na uzavřené oddělení dobřanské psychiatrické nemocnice. Teď ho čeká detence.

„Jeho pobyt na svobodě je nebezpečný. Nelze očekávat, že by uložené ochranné léčení s přihlédnutím k povaze duševní poruchy a možnostem působení na pachatele vedlo k dostatečné ochraně společnosti,“ uvedl v návrhu na detenci státní zástupce Jiří Richtr.

Vražda mačetou

Krvavá jatka se odehrála loni 8. prosince v bytě v plzeňské městské části Jižní předměstí. David tam přišel na návštěvu za napadeným chlapcem, ten byl v té době na opakovaném útěku z výchovného ústavu. Mačetu přinesl další z kamarádů, kterých se toho večera v bytě několik sešlo.

Napadený chlapec zavřel mačetu do skříně, z té si ji vzal David. Už před tím si myslel, že má v mikině štěnici, aby ho mohli odposlouchávat. Ten den si podle výpovědi dal pervitin a marihuanu.

„Najednou mě napadlo, že si tu mačetu přinesl na mě. Obešel jsem ho a sekl, nevěděl jsem kam. Viděl jsem, jak mu teče krev. Někdo na mě vykřiknul, co to dělám. Zpanikařil jsem a chtěl mu oblečením tu ránu ucpat,“ vypovídal po činu David.

Ten se pak podle svědků mrtvému omlouval a brečel. Kluk neměl žádnou šanci přežít. „Po příjezdu náš lékař už mohl, bohužel, konstatovat pouze smrt a byl povolán koroner,“ uvedla mluvčí záchranářů Veronika Albrechtová.

Zachránil život

Před dvěma lety přitom David zachránil muže, pod kterým se prolomil na řece led. Jeho hrdinství ocenil i primátor a hejtmanství. Od vedení školy David dostal sadu profesionálních nožů, chtěl být kuchařem.  

„Když jsem mu je před třídou předával, zažil David standing ovation (potlesk vestoje - pozn. red.), takže už i jeho spolužáci si uvědomují, co udělal,“ řekl tehdy ředitel školy Miroslav Široký.

Pak ale začal brát drogy a objevila se u něj závažná nemoc. Ta se projevila tím nejhorším možným způsobem, vraždou mladého kluka.

VIDEO: K chlapci zavražděnému mačetou vyjížděli plzeňští kriminalisté loni v prosinci.