K události došlo ve středu během odchytu vlků, kteří se v nejbližší době mají z pražské zoo stěhovat do Pairi Daizia zoo v belgickém městečku Brugelette. „Jedna z našich mladistvých vlčic se při odchytu vyplašila,“ sdělila Blesk.cz mluvčí Zoo Praha Lenka Pastorčáková, „a podařilo se jí přitom vyskočit do výšky hrazení, kde se prokousala skrz pletivo ven.“ Jedná se přitom o první případ tohoto druhu, který se v Zoo Praha odehrál.

Chovatelé měli podle mluvčí celou událost plně pod kontrolou a nikdo se do ohrožení zdraví nedostal. Dílem i díky deštivému počasí, které zrovna návštěvám zoo nepřálo. Podle mluvčí se tou dobou u výběhu návštěvníci zoo nepohybovali. Kdyby ano, nebezpečí by podle mluvčí i tak bylo minimální. „Vlčice byla zmatená a poplašená, vůbec ne nebezpečná. Snažila se spíše někam schovat,“ vysvětluje Pastorčáková.

Její odchyt proběhl řádově během několika minut, kdy se na místo dostavil veterinář, který vlčici uspal. Do té doby byla v okolí výběhu pod dohledem chovatelů, kteří zajistili, aby neutekla někam, kam neměla. Dnes už je nicméně v zázemí zoo, kde spolu se svými druhy čeká na výlet za dalším dobrodružstvím – tentokrát však už v Belgii.

Prchl orangutan i gepard

Není zdaleka prvním odvážlivcem, který z pražské zoo proklouzl. Loni v lednu odtud utekl nosál, v korunách stromů se skrýval do druhého dne, než ho chovatelé odchytli. V březnu 2016 zase z tamní voliéry uletělo 18 ibisů, jež pak pomáhala hledat celá Praha. V minulosti se ze svého výběhu vyprostil i orangutan Pegy nebo gepard, kterého vyplašil pes.

Fotogalerie
4 fotografie