„Obžalovaný se k činu doznal, nikdo jiný na místě nebyl a poškozená si zranění způsobit sama nemohla,“ uvedl v odůvodnění rozsudku předseda trestního senátu Tomáš Kubovec.

Obviněný muž, který byl v minulosti několikrát odsouzen mimo jiné za týrání osob ve společné domácnosti, bydlel s rodiči v bytě v Praze 4. Útok se odehrál loni 26. prosince, kdy se seniorka dívala na pohádky v televizi a syn na ni nečekaně zaútočil. Nejdříve vykřikl, že ji jde zabít, a poté na ni zaútočil nožem. Ženě se podařilo většinu úderů vykrýt rukama, i přesto ji ale syn bodl těsně pod oko a vážně ho poranil. Podle znalců chyběly milimetry, aby zasáhl mozek.

Léčil se

Zničehonic mě napadlo, že to udělám. Že ji píchnu do toho oka,“ řekl dnes Petr S. K tomu, že na matku zaútočil, se přiznal, odmítl ale další část obžaloby, podle které následně otevřel okno a snažil se z něj matku vystrčit. „Nechtěl jsem ji vyhodit (z okna) v žádném případě,“ řekl dnes. Soudce ale poukázal na to, že na parapetu okna našli vyšetřovatelé krev, zranění ženy navíc verzi obžaloby odpovídají.

Obžalovaný bere drogy od roku 2001, kvůli opakovaným pobytům v psychiatrické léčebně má omezenou svéprávnost. U soudu dnes uvedl, že si od svého posledního propuštění z vězení v srpnu 2018 vzal dvakrát pervitin – naposledy několik dní před útokem. Právě zbytky pervitinu v jeho těle mohly podle znalců částečně ovlivnit jeho chování v den útoku, muž ale nepříčetný nebyl. „S ohledem na posudky znalců lze konstatovat, že je za své jednání odpovědný,“ řekl Kubovec.

Činu litoval

Matka obžalovanému podle jeho slov žádný důvod k napadení nezavdala. „Měli jsme spolu dobrej vztah, mám ji rád a lituju, co se stalo,“ řekl. Po útoku se podle svých slov matku snažil křísit, pak ji odtáhl před dveře bytu a zamkl za sebou. S tím ale napadená, jež vypovídala v synově nepřítomnosti, nesouhlasí. Poté, co ji syn bodnul do oka a chtěl vystrčit z okna, se mu vysmekla a utekla na chodbu, kde jí pomohli sousedé. Zrak jí lékaři nakonec zachránili, stále má ale omezené periferní vidění.

Muž se po napadení zatarasil v bytě, který přes výzvy vyjednávače odmítal opustit. Policejní zásahová jednotka se pak do bytu násilně dostala, útočníka s použitím zásahové výbušky a taseru zadržela. Podle nepravomocného rozsudku musí muž uhradit zhruba 10 000 korun zdravotní pojišťovně. Matka po něm náhradu škody nechce, původně sice žádala asi 17 000 korun za poškození bytu po vniknutí policistů, poté, co jí útvar peníze zaplatil, však svůj požadavek vzala zpět.

Fotogalerie
13 fotografií