Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nevidomý zpěvák Honza Jareš (38) lajkuje jako o život! Pomáhá mu světový hitmaker

24. května 2019
08:30

Lajkujeme, civíme na displeje mobilů, tvoříme selfíčka a sdělujeme přátelům, co jsme zrovna pojedli. Nejinak to má Honza Jareš (38), naštěstí jen v nové skladbě, kterou pro něj napsal mezinárodně uznávaný skladatel Tomáš Kympl (44).

Od doby, kdy si Honza Jareš (38) díky své babičce broukal a na klavír brnkal písničku Sedí liška pod dubem, uplynula řada let, koncertů a odzpívaných skladeb. Co je pro ostatní zpěváky otázkou času, to si Honza musel vybojovat. Narodil se totiž jako nevidomý. Nakonec však jako jediný slepý student v historii pražské konzervatoře zvládl výuku a úspěšně absolvoval obor populární zpěv. „Jsem rád, že jsem se tam vůbec dostal. Musel jsem zvládnout všechny předměty, ale naštěstí mí profesoři přišli na to, jak mě mají učit,“ řekl Jareš Blesku.

Z  natáčení videoklipu ke skladbě Lajkuju. Z natáčení videoklipu ke skladbě Lajkuju. | Robert Klejch

Dnes má Honza za sebou debutové album Některý lidi (2007), k němuž letos přibude nové. „Právě dokončujeme desku Doktor duší, ke které vzniknou kromě prvních dvou ještě tři videoklipy,“ doplnil výčet skladatel Tomáš Kympl (44), mimo jiné dvojnásobný vítěz soutěže The UK Songwriting Contest a úspěšný autor hitů pro tuzemské superstar i zahraniční projekty. Společně s Honzou se poznali už za dob studií a spolupracují dodnes. „S Honzou se pracuje úplně jinak, než s jakýmkoli jiným interpretem,“ řekl Kympl Blesku. „Potřebuje víc času na přípravu, ale oproti jiným zná celou svou produkci dokonale,“ prozradil autor, jemuž Honza také hostoval na albu Pánský klub (2018).

Podívejte se na videoklip skladby Lajkuju:

Video  Lajkujeme, civíme na displeje mobilů, tvoříme selfíčka a sdělujeme přátelům, co jsme zrovna pojedli. Nejinak to má Honza Jareš (38), naštěstí jen v nové skladbě, kterou pro něj napsal mezinárodně uznávaný skladatel Tomáš Kympl (44). • VIDEOKLIP  - Tomáš Kympl, Honza Jareš, Mejla Basel
Video se připravuje ...

Na přelomu roku pánové společně vypustili do éteru první skladbu připravované desky Doktor duší, jež se šest týdnů držela v čele rádiové hitparády a počty jejích zhlédnutí na internetu stále stoupají. Ta nejnovější, s názvem Lajkuju, pak vyšla v těchto dnech. S humorem reaguje na fenomén doby, tedy sdílení a hodnocení všeho a všech. „I já jsem propadl sociálním sítím,“ přiznal Kympl Blesku. „Loni na jaře jsem začal jen tak fotit mobilem detaily kolem sebe a obrázky sdílet. Reakce lidí mě mile překvapily,“ přiznal skladatel. „Uvědomil jsem si, že to je další ze způsobů, jak je můžu potěšit a přinést jim do života o trochu víc radosti a barev. Odměnou pro mě pak jsou jejich reakce a komentáře, protože jim věnují čas,“ vysvětlil Kympl.

Mimo desku s Honzou Jarešem pro posluchače připravuje album s názvem Tempo. „Pro tu jsem si napsal i texty a sám je zpívám. Myslím, že posluchače pobaví, texty jsou hodně ze života, vtipné a první reakce jsou velmi pozitivní,“ láká Kympl. Souběžně pracuje na albu Tomas Kympl - Classic pro německé hudební vydavatelství a na akustickém pokračování projektu Mr. Violins. „Zájem o koncertní podobu mé hudby sílí, z čehož mám obrovskou radost, proto připravujeme multimediální show pro tuzemské i zahraniční fanoušky mých skladeb. Takže pokud se z toho nezblázním, budeme se potkávat ve světě hudby až do smrti,“ dodal Kympl.

Zobrazit celou diskusi