Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krkavčí matka z Teplic (31) vyhodila miminko do kontejneru: Soud jí za vraždu přiřkl dlouhý trest

Autor: ČTK - 
22. května 2019
12:53

Ústecký krajský soud poslal ve středu Boženu S. (31) z Teplic za vraždu novorozence do vězení. Tělíčko našel na jaře 2018 v kontejneru v Teplicích místní bezdomovec. Policisté posléze zjistili, že údajná pachatelka už má 2 děti. To, že byl nablízku babybox, si prý neuvědomila.

Žena svůj stav tajila, nikomu se s ním nesvěřila. Když tvrdila, že nevěděla o tom, že je těhotná, hodnotil to státní zástupce jako účelovou obhajobu. Znalkyně z oboru psychiatrie a další znalkyně z oboru porodnictví u soudu řekly, že je vysoce nepravděpodobné, že by o svém těhotenství nevěděla.

Živého chlapečka podle soudu porodila v noci doma ve vaně. Poté ho zabalila do trička a povlečení, vložila dítě do pytle na odpadky, který zavázala a hodila do kontejneru na sklo. Její druh v té době spal a v pokoji byly dvě starší děti. Následujícího večera novorozence našel v kontejneru bezdomovec. O 300 metrů dál se nacházel funkční babybox.

Jednou už rodila sama doma

Dítě zemřelo z důvodu neposkytnutí základní péče a selhání dechu. Byl to podle znalkyně zdravý novorozenec bez vrozených vad. „Skutek byl reakcí jednoduché osobnosti na zátěžovou situaci, ve které se ocitla, neuměla ji řešit, proto ji nejprve zcela potlačila,“ uvedla psycholožka.

O těhotenství pak podle znalkyně dále neuvažovala, neměla připraveno žádné řešení, věděla přitom o existenci nedalekého babyboxu. Obžalovaná už předchozí dítě porodila doma bez odborné asistence. O své děti se podle druha starala.

Jednala prý chladnokrevně

Žena původně odmítla vypovídat, před soudem ale řekla, že nevěděla, co má dělat. „Byla jsem nějak mimo sebe. Zdálo se mi, jako by mi někdo říkal, ať to udělám,“ uvedla. „Prostě jsem to udělala nějak zkratkovitě, jako bych to nebyla já,“ dodala.

Státní zástupce navrhoval trest na spodní hranici sazby. Ženě hrozilo 15 až 20 let nebo i výjimečný trest. S návrhem žalobce se ztotožnil obhájce, který nicméně požadoval doplnění posudku z oboru porodnictví a psychiatrie kvůli vyjádření k tomu, zda čin mohl být způsoben rozrušením z porodu. 

Rozsudek není pravomocný

Ústecký krajský soud Boženu poslal na patnáct let do vězení. Návrh na doplnění dokazování soudkyně zamítla. „Jednala zcela racionálně, spontánně. Ze všech známých okolností je zřejmé, že nejednala pod vlivem rozrušení,“ uvedla soudkyně. Rozsudek je ale nepravomocný.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání