Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jedenáct let od smrti Petra Muka. Zabili ho démoni, kteří ovládali jeho duši?

  • 24. května 2021 | 06:00

    Český „depešák“ s romantickým hlasem pobláznil svého času kdejakou fanynku, a nejen ji. Jeho hudební projev byl nezaměnitelný, jeho hity se hrají dodnes. Kdo by neznal písně Tančíš sama, Ráchel, Tanec ve skle a další. Přesně před jedenácti lety zemřel a dodnes není přesně známo, proč vlastně. Objevila se řada teorií, s největší pravděpodobností šlo však o nešťastnou náhodu.

    Narodil se v únoru 1965 v Českém Krumlově. Přestože vystudoval stavební průmyslovku a krátce po maturitě pracoval jako dispečer silničních sypačů, nakonec se začal naplno věnovat muzice, kterou miloval.

  • Oceán a spousta hitů

    Petrovi Mukovi říkali "český depešák"
    Autor: archiv Blesku

    Ve dvaceti založil kapelu Oceán, s níž získal mimo jiné Cenu Melodie za Objev roku v roce 1989. Do deseti let pak vydali tři alba a v té době vznikly hity jako Ráchel, Dávná zem, Prázdná ulice či Naděje. V době svého vzniku působila kapela Oceán jako zjevení a tak trochu fanouškům připomínala Depeche Mode. Snad proto se začalo Mukovi říkat „český depešák“. Oceán si zahrál dokonce ve Velké Británii a Irsku jako předskokan skupiny Erasure.

  • Zlatý slavík, sólová dráha a muzikály

    Petr Muk měl krásný romantický tenor
    Autor: Profimedia

    Když se kapela Oceán rozpadla, Muk založil Shalom (1992–1996), která už svým názvem naznačovala inspiraci v židovské tématice. Kapela obdržela Cenu Kapela roku i Cenu Gramy, ale fanouškům k srdci zřejmě moc nepřirostla a po čtyřech letech se rozpadla. Muk se vydal na sólovou dráhu, a přestože získal druhé místo ve Zlatém slavíku v letech 2002 a 2003, nebylo to možná úplně to, co si představoval. Začal objevovat kouzlo muzikálů, zazářil v Johance z Arku, muzikálech Galileo, Rusalka či Golem a vydal několik CD.

  • Osobní život plný démonů

    Petr Muk trpěl bipolární poruchou
    Autor: Profimedia

    Jeho soukromý život byl ale plný vnitřních démonů. V době slávy Oceánu se stihl poprvé oženit a zplodit dvě dcery, Michaelu a Šárku. Manželství ale nevydrželo jeho časté koncerty a vystoupení a po deseti letech se rozpadlo. V době existence Shalomu se sblížil s vokalistkou Michaelou Klimkovou, s níž žil jedenáct let. Z ní je dnes lékařka a po smrti zpěváka vzpomínala na jeho časté výkyvy nálad.

    To už bylo jasné, že jeho deprese mají původ zřejmě jinde než ve špatné náladě. Až do roku 1994 ale Muk netušil, co je jejich skutečnou příčinou, svoje propady považoval za následek vnějších vlivů. Zpočátku nebyla léčba moc úspěšná, dokonce se pokusil podřezat si žíly a skončil na psychiatrii. Teprve tehdy se nastartovala úspěšná léčba díky tomu, že lékaři konečně stanovili diagnózu.

  • Diagnóza: bipolární porucha

    S manželkou Evou, s níž měl dceru Noemi
    Autor: Profimedia

    S depresí se dá bojovat, v případě bipolární poruchy jde ale o boj velmi těžký. Naštěstí potkal svého „anděla“, kterým se stala jeho druhá žena Eva. Vzali se v roce 2006, o rok později se jim narodila dcera Noemi. Přestože byl v soukromém životě skutečně šťastný, naplno se u něj projevila bipolární afektivní porucha (dříve označovaná jako maniodepresivní psychóza).

    Jen ten, kdo něco podobného prožívá, ví, jak náročné je tuhle nemoc zvládat. Musí užívat prášky, vitaminy a další léky na udržení stálé nálady. V „normálním“ stavu ho udržovala také rodina, která mu dodávala sílu bojovat. I nadále hrál v muzikálech, na koncertech a natáčel desky. 20. května 2010 vyšla jeho poslední – V bludišti dnů. Plánoval na léto vystoupení na festivalech a na podzim se chystal na turné k nové desce. Radost mu dělala dcera a dodržoval léčebný režim.

  • Smrt přišla nečekaně a byla šokem

    Petr Muk nazpíval řadu hitů, například Ráchel
    Autor: archiv Blesku, Martin Hykl, Rock&All/Milan Říský, ara

    Proto byl pro mnohé šok, když ho 24. května 2010 našla jeho manželka mrtvého. Večer předtím ještě pobýval na jednom z večírků. Objevily se proto spekulace, že se opilý udusil zvratky, další verze hovořila o selhání srdce následkem kombinace alkoholu a léků, které Petr užíval. Podle policie šlo ale o nešťastnou náhodu a dodnes není zcela jasné, co se vlastně stalo. V každém případě přišla česká hudební scéna o jednoho z nejlepších zpěváků. 

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.