Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lístky k evropským volbám mají mít Češi už doma. Na průzkumy platí zákaz

Autor: ČTK, hej - 
21. května 2019
07:45

Voliči v Česku by nejpozději v úterý měli dostat do poštovních schránek hlasovací lístky pro volby do Evropského parlamentu. Nových průzkumů, jaké šance mají kandidující strany, hnutí nebo jejich koalice, se ale do konce hlasování nedočkají.

Modré obálky s hlasovacími lístky obsahují soupis 39 stran, hnutí nebo jejich koalic, které byly k eurovolbám zaregistrovány. Lidé si z nich mohou předem vybrat lístek uskupení, které chtějí volit. Na něm mohou označit kroužkem pořadové číslo u dvou kandidátů, kteří by se podle nich měli stát přednostně evropskými poslanci.

Češi mají na výběr z 842 kandidátů

Kandidátů je podle volebních internetových stránek nyní 842, na jedno z 21 obsazovaných míst tak připadá 40 uchazečů. Dva kandidáty strany Volte Pravý Blok nebude možné zvolit – Mirko Horáčka a Petra Přistoupila. Jsou jedinými, kteří figurují v seznamu odvolaných či odstoupivších adeptů.

Zákaz zveřejňování volebních průzkumů pod hrozbou finanční sankce je stanovený zákonem. Má zabránit ovlivňování voličů na poslední chvíli. Dosavadní průzkumy k eurovolbám se nicméně od sebe příliš nelišily.

Průběh eurovoleb sledujte ZDE

Marie Klmov ( 24. května 2019 01:55 )

Volíme jedině SPD.
Celá naše rodina i známí z Čech a je jich hodně. Hloupí lidé volí někoho jiného a pak jsou nespokojeni.

Taurus70 ( 21. května 2019 10:42 )

To zas budou Prazaci cumet!😂😂😂😂

petr12 ( 21. května 2019 09:01 )

pokud lidé,rodiny chtějí mít klid,děti v pohodě nevolte udava­če,ne­táhla,­keca­listy pirátu vítače migrantu jinak do roka je náš stát nacpaný fetáky,migranty a na vacláváku hulí Bartoš s migranty!! pak je tu svoloč křivá­ku,zlo­děju,­zákeř­ných skřetu TOP KDU ODS STAN jmena jako Pospi­šil,Far­ský,Gaz­dík,Šr­ojdro­vá,Te­lička atd a jejich strany jsou zárukou politického humusu,ne jenom u nás ale i v evro­borde­lu!!šp­íny,­křivá­ku,u­dava­ču máme doma dost!! nepoustějte verbež ještě do EU chrante své rodiny!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa