Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hra o trůny spustila v Česku sázkové šílenství. Na finále kultovního seriálu padl milion

Autor: ula - 
21. května 2019
06:15

Jeden z nejúspěšnějších a nejsledovanějších seriálů poslední doby Hra o trůny (Game of Thrones) skončil. Nadšená očekávání poslední série vystřídalo rozčarování a hněv fanoušků, kteří sepisují petice, aby se poslední díly natočily znovu a lépe. V tuto chvíli se ale radují ti, kteří si úspěšně vsadili na to, kdo usedne na Železný trůn. Sázky se uzavíraly po celém světě a pozadu nezůstali ani Češi. Ačkoliv o společenské sázky není takový zájem jako o ty sportovní, Hra o trůny byla výjimka. Češi prosázeli na konec seriálu přes milion korun, zjistily Blesk Zprávy. Článek obsahuje vyzrazení děje.

Seriál skončil po devíti letech a 70 dílech a během svého vysílání se stal fenoménem po celém světě. Na poslední sérii si museli fanoušci počkat téměř dva roky. Možná také proto se na poslední epizody snesla vlna nebývalé kritiky, která vyústila v zorganizování petice. V ní fanoušci žádají, aby se závěrečná sezona natočila znovu a lépe. Petice už má přes milion podpisů a počet se zvyšuje každou minutou.

Lidé kritizují zejména hlavní tvůrce Davida Benioffa a D. B. Weisse, že děj příliš uspěchali a pompézní bitvy i chování postav nedávají smysl. Dá se předpokládat, že po hořkosladkém konci, který tvůrci slibovali, se fanoušci neuklidní.

Seriál vzbudil zájem i u bookmakerů a sázkových kanceláří. Vsadit si mohli i Češi. I když u nás společenské sázky za těmi sportovními zaostávají, tři největší sázkové kanceláře, které Blesk Zprávy oslovily, se shodly, že zájem sázkařů byl velký.

U sázkových kanceláří Tipsport a Chance mohli Češi sázet na závěrečnou sérii už od roku 2017.

Sázky přes milion a výhra 100 tisíc

„Zájem klientů byl překvapivě obrovský a už od prvních dnů se objevilo několik analýz sepsaných klienty, kteří se pokusili ‚napsat svůj vlastní konec seriálu,‘“ řekl Václav Sochor, mluvčí Tipsportu, který přijal sázky v hodnotě přes 450 tisíc korun.

Sázková kancelář Chance přijala od sázkařů přes 80 tisíc korun. Až 600 tisíc korun prosázeli Češi u Fortuny.

„Až 60 tisíc bylo vsazeno na to, že během poslední série zemře Sansa Stark,“ řekl Blesk Zprávám Petr Šrain z Tipsportu. Jak už víme, sázkař se z výhry neradoval. Naopak se radoval výherce, který si odnesl sto tisíc korun za to, že si správně tipl, že nenáviděnou, ale i obdivovanou Cersei Lannister nikdo nezabije. Měl pravdu – na těhotnou Cersei a jejího bratra a milence Jaimeho se zřítila Rudá bašta.

„Tentokrát jsme byli ale úspěšnější než sázkaři – celkem to koresponduje s tím, že značná část diváků nebyla spokojena se zakončením seriálu,“ dodal Sochor.

Kdo zemře a kdo bude vládnout?

Kurzy a tipy na vládce Sedmi království se samozřejmě díl od dílu lišily. „V roce 2017 bookmakeři označili jako favority na vládce Jona Snowa a Daenerys Targaryen s kurzem 2:1. Naopak Sansa Stark měla kurz 22:1 a Bran Stark dokonce 60:1,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí sázkové kanceláře Chance Markéta Světlíková.

Kurzy byly vypsány na řadu příležitostí, jako například, kdo zemře, kolik draků zůstane naživu, nejvíce se ale sázelo na zásadní otázku, kdo usedne na Železný trůn a bude vládnout Sedmi královstvím. Daenerys i Jon pak z pozice favoritů v Česku i v zahraničí sesadil ochrnutý Bran Stark. Lidé tipovali i to, že vládcem se stane např. Gendry, nemanželský syn Roberta Baratheona, nebo Petyr Baelish, který nějak zázračně přežije to, že mu Arya Stark podřízla na konci předposlední sezony hrdlo. Sázelo se i na nemotorného Sama Tarleyho. Jonu Snowovi, který měl na trůn největší právo, Češi příliš nevěřili, spíše se domnívali, že kralovat bude Tyrion Lannister.

Češi věřili nejvíce Sanse Stark

Nejčastějším tipem bylo, že na Železném trůnu usedne osudem zkoušená Sansa Stark. Na ni vsadilo u Chance až 30 % lidí. Se značným odstupem pak lidé tipovali, že žádný vládce Sedmi království nebude (15 %). A ti, jak víme, tipovali správně.

Vládcem Sedmi království se skutečně nestal nikdo. Sansa Stark se ujala vlády nad samostatným Severem a Bran Stark se tedy stal králem Šesti království. Daenerys zemřela rukou Jona Snowa, který musel být za svůj čin potrestán – vrátil se k Noční hlídce.

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi