Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pět nejčastějších chyb, kterými ničíte povlečení i své zdraví

/
  • (iStock)
    24. února 2024 ● 06:00

    Jelikož v posteli trávíme zhruba třetinu života, je jasné, že se tam chceme cítit co nejlépe. Velký vliv na to má mimo jiné také ložní prádlo. Víte, jak se o něj správně starat? Neděláte náhodou také některou z následujících chyb?

    Není nad to si po dlouhém dnu lehnout do čistých a voňavých peřin a spát jako v bavlnce. Nejen správně vybrané, ale také dobře vyprané a opečovávané povlečení je rozhodují v tom, jak dobře se vyspíme a jak se budeme cítit. Poradíme vám, jakým přešlapům se ideálně vyhnout, aby se vám každý večer dobře usínalo a ráno perfektně vstávalo. A také co udělat pro to, aby se v posteli zbytečně nemnožily roztoči a bakterie, které našemu zdraví rozhodně neprospívají.

  • 1.

    Neměníme ho často

    Autor: iStock

    Věděli jste, že v jednom gramu prachu z polštáře, peřiny nebo matrace se ukrývá až 15 000 roztočů? Biologický odpad z našeho potu, odumřelých buněk a vlasů nashromážděný v ložním prádle a lůžkovinách je totiž velkým lákadlem pro roztoče. Ačkoliv vám ložní prádlo připadá ještě čisté, tak věřte, že pod mikroskopem by to vypadalo úplně jinak. Lůžko se tak může lehko stát inkubátorem chorob. Pokud si tedy ložní povlečení nevyměňujete pravidelně, není divu, že vás trápí potíže, jako jsou astma, ekzémy, vyrážky nebo zánět dýchacího ústrojí. Proto, i když do postele uléháte umytí a čistí, nepodceňujte hygienickou stránku. Podle nejnovějších průzkumů většina lidí vyměňuje povlečení sotva jednou za měsíc, což je bohužel nedostačující. Chcete-li, aby tedy vaše postele byly čisté, měňte ložní prádlo každý týden, maximálně však jednou za čtrnáct dní, i když se vám zdá, že to ještě není potřeba. A jestliže jste nemocní, trpíte nadměrným pocením nebo jste alergici, měli byste ložní prádlo měnit jednou za tři dny.

     

  • 2.

    Přeháníme to s plněním pračky

    Autor: iStock

    Další chybou, kterou děláme při praní ložního prádla, je, že pračku zbytečně přeplňujeme. Třeba ve snaze ušetřit čas a vyprat co nejvíce kusů. V přeplněné pračce ale povlečení nemá prostor pro pořádné vyprání a vyždímání, což může mít za následek zapuštění barev nebo zaprání fleků. Pokud tedy chcete, aby se opravdu důkladně vypralo a nezůstaly v něm ani zbytečně zbytky pracího prášku, nechte mu prostor. Perte ho vždy z rubové strany a vždy zapnuté. Předejdete tím jeho náhodnému poškození během dlouhého pracího cyklu.

     


  • 3.

    Nové povlečení hned nevypereme

    Autor: iStock

    Koupila jste si nové povlečení a těšíte se, jak se do něj hned zamuchláte? Ještě než do něj povlečete peřiny, vyperte ho minimálně na 40 °C. Povlečení hezky změkne a zbavíte se také „nelibého odéru“, který nový výrobek mívá. Navíc může také obsahovat stopy chemických látek použitých při výrobě a barvení textilií. A ty mohou velice negativně působit na vaši kůži.

     


  • 4.

    Pereme ho na málo stupňů

    Autor: iStock

    Abychom se zbavili všech nežádoucích roztočů a mikrobů, je potřeba prát ložní prádlo na dostatečně vysokou teplotu – alespoň na 60 ºC. Ale protože ne všechny materiály snesou takovou teplotu, raději se vždy podívejte na doporučení na štítku. Tam najdete i informace ohledně sušení a žehlení. Tím, že povlečení při praní obrátíte naruby, nejen ochráníte barvy, ale usnadníte si i následné navlékání na peřinu a polštáře. Nezapomínejte čas od času také vyčistit samotné polštáře a přikrývky. Do pračky nebo do čistírny je ideální donést je dvakrát do roka.

    Extra tip! Pokud máte doma alergika, je jasné, že vynakládáte nemalé úsilí na údržbu a výběr správného ložního prádla. Výskyt plísní a bakterií v ložnici můžete výrazně omezit tím, že si pořídíte bambusové prostěradlo. Bambusové vlákno totiž zabraňuje množení plísní, bakterií a kvasinek, které jsou příčinou vzniku pachů a nepříjemných alergických reakcí.

     

  • 5.

    Sušíme ho příliš dlouho

    Autor: iStock

    Ať už při sušení ložního prádla dáváte přednost sušičce nebo sušáku na čerstvém vzduchu, myslete na to, že povlečení nesvědčí přílišné přesušování. Zkracujete životnost povlečení. Vyhněte se tedy zbytečnému vysušování tkaniny a nenechávejte ho v bubnu ani na šňůře příliš dlouho. Jinak vás také čeká posléze pořádná námaha při žehlení. Vlákna totiž budou tvrdá a nepoddajná. Nejlépe se vám bude žehlit mírně vlhké. Také ho nikdy nesušte pověšené za rohy. Postupným vysycháním povlečení získá zdeformovaný tvar, který se dá jen velmi obtížně navrátit do původního stavu.

    Ještě jedna dobrá rada! Nesušte ložní prádlo společně s ručníky. Je totiž velká pravděpodobnost, že povlečení zaručeně přesušíte. Jelikož jde o různě silné materiály, doba sušení bude u každého druhu prádla jiná.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy