Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pozůstalý po válečném hrdinovi zkolaboval během piety v Česku: Kanaďan upadl do kómatu, neměl pojistku

Autor: rc - 
20. května 2019
16:52

Rodák z Kanady, Gord Kidder (74) do České republiky přiletěl, aby uctil památku svého strýce, hrdiny z 2. světové války, kterého popravilo Gestapo. Během návštěvy ale náhle a nečekaně utrpěl krvácení do mozku a musel být hospitalizován. Neměl však zdravotní pojištění, a tak zatímco Gord upadl do kómatu, jeho zoufalá rodina musela ještě navíc shánět miliony na léčbu a převoz.

Gordon Kidder se narodil v menším kanadském městě St. Catharines na jihu Ontaria. Když v Evropě propukla 2. světová válka, rozhodl se bezpečný domov opustit a přidat se k 156. letce britského Královského letectva. Při bojích byl však sestřelen nad Severním mořem. Statečný letec přežil, Nacisté ho ale zajali a uvěznili v Polsku. Kidder se však jen tak nechtěl vzdát a spolu s dalšími 83 vězni se doslova »prohrabal« na svobodu skrze tři vykopané tunely. Mladý letec se dostal až do Zlína, bohužel byl však zajat znovu a následně v pouhých devětadvaceti letech popraven Gestapem u Ostravy.

Válečného hrdinu přiletěl před měsícem do České republiky uctít jeho synovec a jmenovec Gord Kidder, který žije v kanadském Hunstville. Do Česka přiletěl, aby si připomněl 75. výročí „Velkého úniku“, kterého se jeho strýc zúčastnil, a které se dokonce stalo námětem stejnojmenného hollywoodského filmu.

Při návštěvě však došlo k tragédii. Gord začal krvácet do mozku a upadl do kómatu. Pražští lékaři ho podle rodiny museli dvakrát operovat, Gord se však bohužel ještě stále neprobral. Krom strachu o jeho zdraví se rodina musela potýkat i s další noční můrou. Gord totiž neměl pojištění a jeho léčba spolu s převozem vyjde na miliony.

Gordovi blízcí kvůli tomu museli založit internetovou sbírku. Neměli totiž peníze ani na převoz a s každým dalším dnem hospitalizace v Česku se léčba prodražovala. "Urgentně potřebujeme sehnat dostatek financí na převoz zpět do vlasti, jakmile to jeho zdravotní stav umožní," vysvětlili.

Štědrost lidí rodinu překvapila. Během necelého měsíce se podařilo vybrat přibližně 115 000 dolarů (2,65 miliony korun), díky čemuž se Gord mohl vrátit speciálním lékařským transportem za rodinou. „Jsem tak ohromen počtem lidí, kteří nám pomohli,“ řekl Gordův kamarád Bob Nelson pro kanadský server StCatherinesStandard.

Gord sice zůstává v kómatu, jeho příbuzní teď ale mají alespoň o starost méně. "Velmi děkujeme všem lékařským specialistům, kteří se o Gorda starali v Praze a během letu domů," doplnila vděčná rodina.

karel vázler ( 20. května 2019 17:36 )

Starej dědek měl sedět na ***i doma. Zase nějakej strýček Brady....

Zobrazit celou diskusi