Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vedra a blednoucí korály: Volbám v Austrálii vévodilo klima, vyhrál premiér

Autor: ČTK, tva - 
18. května 2019
16:44

Lídr australské opozice Bill Shorten v sobotu oznámil, že jeho labouristé nebudou schopni sestavit novou vládu, a telefonoval současnému konzervativnímu premiérovi Scottu Morrisonovi, aby mu pogratuloval k vítězství v parlamentních volbách. Informují o tom světové tiskové agentury.

Uznání porážky Shorten oznámil svým zklamaným stoupencům v Melbourne. „Je jasné, že labouristé nebudou schopni sestavit příští vládu, a tak jsem v národním zájmu před krátkou chvílí zavolal Scottu Morrisonovi a pogratuloval mu,“ řekl.

Podle televize ABC ve 151členné dolní komoře australského parlamentu Morrisonova konzervativní liberálně-národní koalice získala 74 křesel, zatímco labouristé 65; o 12 křeslech zatím rozhodnuto nebylo. Stanice Channel 9 konzervativní koalici přisoudila 73 křesel a labouristům 61 s tím, že rozhodnuto nebylo o 17. K vytvoření většinové vlády je zapotřebí získat 76 křesel.

Tématy voleb byla změna klimatu i vztahy s Čínou

Jedním z hlavních témat kampaně před volbami v Austrálii, v nichž dnes více než 16 milionů voličů rozhodovalo o novém obsazení celé Sněmovny reprezentantů a o 40 ze 76 míst v Senátu, byla poprvé změna klimatu.

Skutečnost, že klimatická problematika dominovala volebním tématům, souvisí podle DPA s tím, že australskému hospodářství se vede dobře - země nezažila za posledních 28 let recesi. Dopady měnícího se klimatu přitom Australané zažívají na vlastní kůži: ve vnitrozemí teploty v letních měsících v posledních letech dosahují extrémních hodnot a korály na Velkém bariérovém útesu blednou.

Austrálie patří k dvacítce největších klimatických provinilců. Současná vláda stanovila cíl snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů v porovnání s rokem 2005 o 26 procent. Opoziční labouristé je chtějí omezit výrazně více - o 45 procent.

Volební účast je v Austrálii povinná

Kromě změn klimatu se v předvolební kampani debatovalo o daních, uprchlících a vztazích Austrálie s Čínou.

Austrálie je jednou z mála zemí, kde je účast v hlasování povinná. Pokud voliči, kteří nehlasují, nepředloží přijatelnou omluvu, hrozí jim pokuta ve výši 20 australských dolarů (zhruba 300 korun). Při posledních volbách v roce 2016 přišlo hlasovat 91 procent voličů. To bylo nejméně od roku 1924, odkdy jsou volby v zemi povinné.

vaber ( 18. května 2019 19:31 )

život na planetě umírá ,jen lidé nikdy nepochopí co způsobili, napravit se to nedá

Zobrazit celou diskusi