Na nahrávce, kterou Blesk.cz získal od internetové televize Mall.tv, mluví dispečeři i kapitáni. Nejprve ohlašují pozice letadel, pak dochází k rozluštění k nemilé události. „Promiňte, co se stalo?“ ptá se anglicky zřejmě jeden z kapitánů. „Někdo do nás narazil, “ uvádí další z pilotů.

Česky se k zavinění nehody nakonec chichotavě přiznává dispečinku kapitán z druhé posádky. „To jsme byli my, asi jsme je vzali trošku, kousek jejich stabilizátoru, takže se teď musíme vrátit oba,“ říká. 

Náhradní spoje

Rozsah poškození letadel podle tiskové mluvčí Smartwings Vlaďky Dufkové není velký, jeden ze strojů by měl být zprovozněn už dnes v noci, druhý nejspíš během víkendu. Jedno z letadel mířilo do Funchalu na portugalském ostrově Madeira. Cestovalo v něm 160 pasažérů. Druhé letadlo se 118 cestujícími mělo letět do Monastiru v Tunisku. Pro obě linky společnost připravila náhradní letadla. Spoj do Funchalu odstartoval v 16:06, druhý spoj do Monastiru zhruba o 40 minut později.

Josef Bejdák z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod České televizi řekl, že šlo o malou nehodu bez velkých následků. Vyšetřování příčin srážky podle něj potrvá zhruba tři měsíce. Viníkovi v krajním případě hrozí zastavení činnosti, o čemž rozhoduje Úřad pro civilní letectví, případně samotný dopravce.

Smartwings se v současnosti potýká s problémy s letadly Boeing 737 MAX 8, která musel dočasně vyřadit z provozu. Provoz těchto strojů v březnu zakázala po nehodě stejného stroje v Etiopii Evropská agentura pro bezpečnost létání. Smartwings vlastní sedm těchto letounů, dalších devět měla společnost převzít do léta. Dopravce je zatím nahrazuje dalšími stroji ze své flotily, pro letní sezonu zároveň oznámil snížení počtu svých letů o osm procent. Flotila Smartwings se skládá z typů letadel Boeing 737-700, Boeing 737-800, Boeing 737-900ER, Boeing 737 MAX 8 a Cessna Citation.