Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nouzové přistání v Hradci: Sovětský letoun hlásil technickou závadu podvozku

Na letišti v Hradci Králové nouzově přistál letoun Jak-11 (Ilustrační foto)
Na letišti v Hradci Králové nouzově přistál letoun Jak-11 (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: DH, ČTK - 
17. května 2019
16:45

V pátek odpoledne zasahovali královéhradečtí hasiči na zdejším letišti. Zavedlo je sem nouzové přistání malého letadla. Pilot do vysílačky žádal o asistenci, protože mu systémy hlásily nevysunutý podvozek. To se nakonec nepotvrdilo a letoun přistál v pořádku.

Letadlo před přistáním několik desítek minut kroužilo nad městem, aby spotřebovalo palivo. Přistání se obešlo bez zranění a škod. Šlo o letoun Jak-11, který se vyráběl od roku 1947 v tehdejším Sovětském svazu. 

"Původní informace byla, že letadlo mělo problém s vysunutím podvozku. Pak se to ale podařilo a měl v 15:46 přistát. Nikdo nebyl zraněn a nebyly způsobeny ani žádné škody," řekl mluvčí krajské policie Ondřej Moravčík.

Na letiště před přistáním pro jistotu vyrazily dvě profesionální hasičské jednotky a tři dobrovolné. Zasahovat ale nemusely. "Měli jsme asistenci při nouzovém přistání jednomístného letadla. Hasiči najeli na okraj ranveje, čekali na průběh přistání a pak doprovodili letadlo do hangáru. Při přistání pilotovi signalizovalo, že mu nejde vysunout podvozek, ale z letiště bylo vidět, že se mu vysunul. Přistál bez problémů," sdělil mluvčí krajských hasičů Ondřej Sezima.

cid2000 ( 17. května 2019 17:49 )

To je ten Jak 11 nebo vojenský C-11 co provozuje po generálce státní podnik LOM Praha pobočka CLV Pardubice??

fotrpjotr ( 17. května 2019 17:35 )

Na Floridě zase spadl americký šrot Piper PA-28 na auto.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání