Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muži vadil divný pocit v uchu. Lezl mu v něm pavouk a spřádal svou síť

Autor: Mii - 
15. května 2019
22:45

Hmyz zalezlý v tělesných otvorech patří mezi hodně nepříjemné lidské obavy. Ať už jde o klíšťata, škvory nebo pavouky, představa je to pro mnoho lidí až děsivá. Své o tom ví nejmenovaný pacient z Číny, který si dlouhodobě stěžoval na podivný pocit a škrábání v uchu. Když mu ho lékaři prohlédli, uviděli malého pavouka, jak nelení a spřádá svou síť. Informuje o tom web News18.

Šlo o muže z čínské provincie Ťiang-su, který se svůj problém s uchem rozhodl řešit v univerzitní nemocnici Yangzhou. Lékařům řekl, že cítí, že je s ním něco špatně, ale nedokázal poznat co. Vnitřek ucha ho svědil a měl dojem škrábání.

Lékaři se tak rozhodli do ucha podívat. Nejdříve nic neviděli, ovšem s použitím nástrojů spatřili, že za problémem stojí drobný arachnid. „Při inspekci pouhým okem jsem nic neviděl. Ale pomocí endoskopu jsem uvnitř uviděl malého pavouka,“ sdělil lékař Zhang Pan, který muže ošetřoval.

Pavouk byl značně aktivní, uvnitř sluchového kanálku vytvářel síť a částečně se mu podařilo celý prostor vyplnit. Když se ho proto lékaři snažili pomocí pinzety vyndat, úspěšně se jí vyhýbal. Nakonec museli přijít s rafinovanějším způsobem, před kterým nezvládl prchat.

Pavouka vyplavil až solný roztok

Otorinolaryngolog, který celou extrakci natáčel, vložil do pacientova ucha injekční stříkačku a nezvaného návštěvníka vyplavil pomocí solného roztoku. Po zákroku zhodnotil, že kdyby muž s řešením problému čekal, pravděpodobně by utrpěl trvalé poškození sluchového kanálku.

Rychlá lékařská pomoc je obecně to hlavní, co se musí v podobných situacích udělat, vysvětloval Pan. Případy jako tento jsou sice vzácné, ale když k nim dojde, mohou mít zlé následky. Minulý měsíc se například objevila zpráva o ženě z Tchaj-wanu, které žily pod očním víčkem čtyři drobné včelky. Kdyby je neřešila, mohla přijít o zrak.

Zobrazit celou diskusi