Text žaloby zveřejnil právní aktivista Tomáš Pecina. Advokát Robert Cholenský potvrdil, že žalobu podá s tím, že cílem je dosáhnout určení, že výzva ke změně trasy i rozpuštění shromáždění byly nezákonné. 

Tajemník městské části při rozpuštění shromáždění reagoval na okolnosti, především na početně silnější dav odpůrců, kteří se opakovaně pokoušeli pochod Národní a sociální fronty zablokovat. Podle žaloby Štika nejprve vyzval ke změně trasy pochodu kvůli „nastalé situaci“ a riziku ohrožení zdraví lidí a škod na majetku.

Takové odůvodnění je podle žaloby nezákonné, protože tajemník konkrétně neuvedl, co míní „nastalou situací“ a z čeho přesně má obavy. Žaloba zdůrazňuje význam svobody shromažďování, není prý důvod, proč by měl svolavatel pochodu akceptovat jeho zkrácení jen proto, že veřejná moc nebyla schopná či ochotná zajistit bezpečné konání.

Žaloba: Jde prý o precedens 

„Pokud je žalobci známo, v minulosti byly podobné situace v České republice bezvýjimečně řešeny tak, že policie zjednala průchod účastníkům shromáždění po ohlášené trase a blokaci zabránila, a rozhodovaná věc tak představuje velmi nebezpečný precedens,“ stojí v žalobě.

Nezákonné bylo podle žaloby i rozpuštění shromáždění pro údajný nesouhlas organizátorů se změnou trasy pochodu. Svolavatel akce tvrdí, že na navrženou změnu přistoupil.

Odpůrci pochodu Národní a sociální fronty se sešli na Dominikánském náměstí, radikálové na Zelném trhu, odkud vyšli k pochodu. Na prvomájovou akci v Brně dohlížely stovky policistů, kteří zabránili střetům znesvářených stran.

VIDEO: ODS na Petříně zkoušela lidi z Máje. Fiala: Manželku jsem letos políbit nestihl, napravím to.

Video
Video se připravuje ...

ODS na Petříně zkoušela lidi z Máje. Fiala: Manželku jsem letos políbit nestihl, napravím to. Andrea Ulagová / Blesk Zprávy