„V Jeseníkách na Šeráku bylo ráno deset centimetrů sněhu. Sníh je například také na Paprsku, který je zhruba v 1000 metrech nad mořem, kde bylo dnes ráno osm centimetrů nového sněhu. Sněžit začalo v úterý odpoledne,“ uvedl pro ČTK Smolka. Sníh napadl i na jiných místech, například na Lysé hoře v Beskydech bylo dnes ráno podle meteorologů 14 centimetrů nového sněhu.

I přes poměrně chladné počasí teplotní rekordy v Olomouckém kraji nepadly, průměrně se podle odborníků minimální teploty v kraji pohybovaly od šesti do tří stupňů. 

Během dne by se mělo postupně oteplovat a sněžení i na hřebenech Krkonoš přecházet v déšť. „Od 900 metrů nad mořem sněží. Zatím to vypadá, že dnes dopoledne to je poslední záchvěv zimy. Všechno, co tam nasněžilo v noci a dnes, ale půjde dolů,“ řekl ČTK Dušan Čičman z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Hradci Králové.

Ani na východočeských meteorologických stanicích, na nichž se měří déle než 20 let, teplotní minimum pro 15. květen nebylo letos překonáno. 

Zlepšení počasí očekávají meteorologové během čtvrtka. V tisíci metrech na horách by ve středu mělo být okolo plus tří stupňů Celsia, ve čtvrtek kolem pěti a teploty budou dál růst. V sobotu už by se do Česka mělo vrátit jarní počasí, teploty by se měly pohybovat v okolí 20 stupňů a mělo by svítit sluníčko. Zima už by se pak vrátit neměla. 

Fotogalerie
12 fotografií