Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Při nehodě dědeček (†51) zemřel a vnučka Natálka (4) ochrnula: Učí se znovu chodit

Autor: kaj - 
15. května 2019
05:00

Když ji rodiče s dědečkem brali do auta, malá Natálka se velice těšila a výskala radostí. Vše se však během okamžiku změnilo v noční můru. Tatínka za volantem přemohl mikrospánek a naboural do stromu. Na následky zranění zemřel dědeček (†51). Tehdy teprve roční Natálka Nechvátalová ochrnula a lékaři jí dávali pouhé jedno procento na přežití. Po třech letech od havárie se nyní dívenka učí znovu chodit.

Při nehodě utrpěla Natálka (dnes 4) krvácení do mozku a do míšního kanálku. „Pro Natálku tato vážná autonehoda znamenala šok. Byla v kómatu a diagnostikovali jí apalický syndrom,“ pověděla maminka Petra (27).

Její dcerka jenom bezvládně ležela a nemohla polykat, ani pořádně dýchat. „Byli jsme velice zoufalí, ani v žádnou naději nám neumožnili doufat. Nakonec se k nám štěstí obrátilo čelem a dcera se začala sama pomaličku probírat,“ vzpomíná maminka.

Většina takovýchto případů často končí tragicky. „Z tisíce případů přežije pouze jeden pacient, i když s diagnózou spastická kvadruparéza, která znamená bohužel obrnu do všech čtyř končetin. Pomáhá jen pravidelná neurorehabilitace,“ vysvětluje Petra.

Tři roky strávila Natálka na lůžku. Nyní se díky cvikům má opět k světu. S dopomocí dokáže dokonce udělat několik krůčků a vozí i růžový kočárek. „Už chodím do školky,“ chlubí se.

Cvičení je pro ni nezbytně důležité, ale pojišťovny úplně všechno nehradí. „Většinu času proto věnujeme shánění peněz,“posteskla si zoufalá maminka.

Pokud chcete Natálce pomoci a přispět na léčbu, kterou nutně potřebuje, číslo jejího konta je: 3210376915/6800

Následky havárie

Apalický syndrom – je zvláštním typem poruchy vědomí. Pacient je v bezvědomí, ale když nespí, má otevřené oči. Nereaguje na podněty okolí.

Spastická kvadruparéza – jde o ochrnutí všech čtyř končetin. Téměř vždy je zasažena také řeč, pacient jí není schopen, nebo je značně ztížena.

Peníze na léčbu chybějí

„Natálka se zlepšuje především díky pravidelnému odbornému cvičení. Denně se setkáváme s rodiči z celého Česka, kteří k nám jezdí se svými dětmi na rehabilitaci i několikrát za rok. I nás trápí, že jsou ve snaze pomoci svým dětem limitováni prostředky, které jsou schopni si zajistit,“ řekl primář klimkovických sanatorií Tomáš Bauko.