64. ročník největší nesportovní události na světě se konal v izraelském Tel Avivu a svým vystoupením ho zahájila loňská vítězka Netta Barzilai (26) s písní Toy. Eurovize se totiž každý rok koná v zemi, ze které vzešel předchozí vítěz.

Přímý přenos dnešního semifinále Eurovize moderoval už počtvrté Libor Bouček (38). „Je skvělý, že se člověk vrací opět k největšímu nesportovnímu přenosu na světě,“ řekl Blesku moderátor.

O postup do sobotního finále zabojovalo svým vystoupením sedmnáct zemí, mezi kterými nechyběli ani čeští zástupci, kapela Lake Malawi v čele se zpěvákem Albertem Černým (30). Kapela, která vyhrála v lednovém národním kole, vystoupila jako šestá v pořadí s písní Friend of a Friend. 

Na slavnostním večeru vystoupili i zástupci Španělska, Francie a Izraele, ti ale do sobotního finále postoupili automaticky. Izrael kvůli tomu, že je zástupce poslední vítězné země, a Španělsko s Francií coby největší přispěvatelé do rozpočtu. 

České chlapecké trio Lake Malawi muselo den před semifinále projít generální zkouškou, která byla určena hlavně pro porotce a jejich hodnocení. „Budeme se snažit do toho dát úplně všechno a získat od poroty co nejvíce bodů,“ prohlásili odhodlaně před vystoupením. 

Po odzpívání všech účastníků se spustilo hlasování, během kterého ale fanoušci nemohli podpořit favorita své země, hlasovat se mohlo pouze pro interprety z ostatních zemí. 

Lake Malawi si postup do sobotního finále vysloužili! Jejich úterní umístění je pro Českou republiku velký úspěch, protože se stali teprve třetími soutěžícími z naší země, kterým se podařilo proniknout do finále. 

Grandiózní finále proběhne v sobotu 18. května a vystoupí na něm i zpěvačka Madonna (60).

VIDEO: Takhle dováděl Albert Černý na Eurovizi se zpěvačkou Tamtou!

Video
Video se připravuje ...

Takhle dováděl Albert Černý na Eurovizi se zpěvačkou Tamtou! 

Fotogalerie
98 fotografií