Charles je zastáncem ochrany životního prostředí, v jehož prospěch se osobně angažuje. Jeho vozy třeba pohání bionafta a jeho venkovské sídlo v Highgrove je například zásobováno elektřinou vyráběnou z obnovitelných zdrojů energie.

Charles a jeho ženy

Charlesovou první manželkou byla Diana Spencerová. S tou se Charles přiom seznámil v době, kdy se vídal s její starší sestrou. Ještě dříve, než se s Dianou seznámil, si Charles prožil románek s Camillou Shandovou, jeho pozdější druhou manželkou.

Ačkoli se již tou dobou spekulovalo o jejich možném manželství, královská rodina si tento svazek nepřála. Pár se tak rozešel v roce 1973, kdy byl Charles odeslán na službu u námořnictva v zámoří.

Jednou ze spekulací, co za odesláním Charlese mimo Velkou Británii stálo, byly i úmysly jeho prastrýce a mentora lorda louise Mountbattena, který byl zároveň vlivným velitelem u námořnictva.

Charles totiž v roce 1974 začal uvažovat o svatbě s Amandou Knatchbullovou, vnučkou lorda Mountbattena. Ten mu jeho záměr schválil, nejdříve ale tehdy pětaadvacetiletému princi poradil, aby ještě před svatbou „zasel trochu planého ovsa“, prožil si neprve několik románků a teprve následně si našel mladší a vhodnou manželku.

Amandě Knatchbullové v tu chvíli navíc bylo pouze 17 let a s tím, aby se jí dvořil následník britského trůnu neměla souhlasit ani její matka. Lord Mountbatten proto o čtyři roky později zařídil to, aby se svým chráněncem a vnučkou mohl vyjet na návštěvu Indie plánovanou na rok 1980, ani tehdy to ovšem nevyšlo. Jeho synovec princ Philip nechtěl, aby známý admirál a poslední indický místokrál zastínil Charlese a otec Amandy měl naopak strach, aby zájem médií mladý pár nerozdělil.

K manželství přesto nemělo dojít. V létě roku 1979 byl totiž lord Mountbatten zabit teroristickým útokem Irské republikánské armády. Během bombového atentátu ovšem zemřela i babička a nejmladší bratr Amandy. Charles ji přesto požádal o ruku, nicméně ona jeho nabídku odmítla.

Charles po odmítnutí našel útěchu znovu v náručí Camilly. Ta v té době už ovšem byla několik let vdaná.

Charles a Diana

V roce 1980 se pak začal vídat s Dianou, které tehdy bylo 19 let. Seznámil se s ní v roce 1977, kdy v jejím rodinném sídle navštěvoval její starší sestru.

Vzali se 29. července 1981 v  katedrále sv. Pavla v Londýně. Narodili se jim dvě děti – princ William a princ Harry. Jejich se brzy dostalo do krize. Manžele dělilo takřka 13 let. Charles se tak krátce po narození synů začal vracet ke své dlouholeté přítelkyni Camille a milence si brzy našla i Diana. 

Princezna Diana trpěla depresemi a bulimií, ale i přesto se věnovala charitě, boji proti AIDS s jiným aktivitám. Problémy v manželství královský pár nepřekonal, a tak došlo 28. srpna 1996 k rozvodu.

Datum, které se však zarylo všem Britům do paměti bylo 31. srpna 1997, kdy princezna Diana zahynula při tragické automobilové nehodě v Paříži, spolu se svým milencem Dodim al-Fayedem.

Charles a Camilla

Po necelých devíti letech od rozvodu Charlese a Diany, se princ Charles znovu oženil, se svou dlouholetou přítelkyní Camillou. A to 9. dubna 2005 v kapli sv. Jiří na Windsorském hradu. Camilla neužívá titulu princezna z Walesu, na který má díky sňatku právo, ale užívá titul vévodkyně z Cornwallu.

Camilla měla vždy pověst potvory. Od všemi milované princezny Diany, která se dožila pouhých 36 let, odloučila ženatého prince Charlese, aby se za každou cenu stala princeznou. To se jí však nepodařilo, jelikož získala „pouze“ titul vévodkyně. Po několika letech vyšla ale pravda na povrch a jejich manželství se rozpadlo. Camilla si myslela na pořádný balík peněz. Po několikaletém souboji, ale těžce ostrouhala.

Vojenská kariéra prince Charlese

Podobně jako další členové britské královské rodiny i Charles strávil část svého života v britské armádě. Nejdříve prošel výcvikem na vojenského pilota, kdy se postupně naučil ovládat jak stíhačky, tak vícemotorová letadla a helikoptéry.

Kromě toho prošel i výcvikem u britského námořnictva.  Zde sloužil nejdříve na torpédoborci a dvou fregatách, načež se stal pilotem sloužícím na letadlové lodi HMS Hermes. Svou aktivní službu u námořnictva ovšem zakončil jako velitel minolovky v roce 1976.

Nehoda prince Charlese, po které přestal s létáním

Jako pilot ovšem pokračoval u královské letky až do roku 1994. Tehdy totiž při ostrém přistání poškodil jedno z letadel britského letectva při přistání na Hebridských ostrovech, kdy na letadle způsobil škodu za milion liber (upraveno o inflaci a přepočteno na koruny za skoro 58,5 milionu korun).

Pikantní na nehodě byl fakt, že Charles ten den vůbec neměl být v kabině. Dobové zprávy v britském tisku odhalily, že prince do pilotní kabiny pozval kapitán letu, který mu svěřil i přistání. To ovšem princ v silném větru nezvládl a celé letadlo tak skončilo mimo ranvej.