Doris Dayová se narodila jako Doris Mary Anne von Kappelhoffová v americkém Cincinnati. Odjakživa milovala tanec, ve třicátých letech minulého století se ale vážně poranila při automobilové havárii, při které si zlomila obě nohy. Její šance na taneční kariéru tak byly téměř nulové. 

Místo toho se začala věnovat zpěvu a ve své kapele dostala umělecké jméno „Dayová“. Díky zpěvu si jí všimli i agenti z Hollywoodu a brzy ji začali obsazovat do svých filmů. Jejím prvním úspěšným snímkem bylo dílo s názvem Romantika na volném moři. 

V roce 1956 si Dayová zahrála ve filmu Alfreda Hitchcocka Muž, který věděl příliš mnoho, ve kterém zpívala i píseň Que Sera, Sera, za který dokonce obdržela cenu filmové akademie Oscar. Během dalších deseti let se objevila ještě přibližně ve dvou desítkách dalších filmech.

Ke konci sedmdesátých let začala filmová kariéra Doris Dayové upadat. Za svůj život se Doris čtyřikrát provdala, poprvé když jí bylo dokonce jen sedmnáct let. V roce 2004 obdržela prezidentskou medaili svobody, ale slavnostního předávání se odmítla účastnit kvůli její fóbii z létání. Mimo Oscara vyhrála ještě Zlatý glóbus za celoživotní dílo. Mimo film a hudbu se ještě aktivně prosazovala v boji za ochranu zvířat. 

Fotogalerie
7 fotografií