Magistrát připraví vznik příspěvkové organizace a převod nemocnice. Praha 1 si nadále nechá nemovitý majetek. O jeho údržbě, opravách a investicích se povedou jednání. Převod vybavení, zdravotnického zařízení a dalšího majetku bude vypořádán do konce října.

Nová příspěvková organizace bude také zajišťovat smluvní záležitosti se zdravotními pojišťovnami, zaměstnanci a dodavateli. „Je třeba, aby nemocnici převzalo hlavní město Praha a aby ji začlenilo do svého celopražského sdružení zdravotnických zařízení. Tím se ušetří mnohé náklady a vyjednají lepší podmínky u zdravotních pojišťoven a u dodavatelů,“ řekl starosta Prahy 1 Pavel Čižinský.

Na převzetí Nemocnice Na Františku hlavním městem se zastupitelé dohodli už v lednu 2018. Zaměřuje se na akutní lůžkovou péči. Kromě běžných úkonů nabízí například léčbu rakoviny prsu, ortopedickou péči nebo plasticko-estetickou chirurgii. Disponuje 139 lůžky. Ročně je v ní hospitalizováno zhruba osm tisíc pacientů. Více než 80 000 lidí je ročně ošetřeno v ambulancích.

Hlavní město dosud žádnou nemocnici neprovozovalo, v minulosti se opakovaně objevily návrhy na to, aby vznikla tzv. metropolitní nemocnice po vzoru jiných krajů, které vlastní lůžková zařízení mají.

VIDEO: Pražská radní Milena Johnová a starosta Prahy 1 Pavel Čižinský k převzetí Nemocnice Na Františku magistrátem.

Fotogalerie
10 fotografií