Renovace na prvním místě

Je váš nábytek po zimě přece jen trochu pozměněný, lak či barva je oloupaný a začíná se olupovat i svrchní vrstva dřeva? To sice není příjemná zpráva, ale zároveň ani neřešitelný problém. Nápravu si v domácím prostředí zvládne zjednat i méně zručný kutil. Stačí poškozenou vrstvu obrousit, následně ošetřit mořením (např. Lihové mořidlo) a nakonec provést finální úpravu třeba lakováním.

Dnes navíc na trhu nezlezeme celou řadu barevných odstínů mořidel, od čistě s přírodním nádechem, tak třeba i v černé, zelené nebo mahagonové barvě. Mořidlo zároveň zlepší strukturu dřeva a následně jej stačí už jen přebrousit a znovu namořit nebo ošetřit lakem, který zajistí finální vzhled a zároveň i ochranu před rychlým znečištěním a vlivy prostředí.

Léty rozpadlý nábytek

Trochu horší situace přichází v okamžiku, kdy se po létech vracíme na chatu, kam jsme jezdili jako děti, a o kterou se minimálně v posledních letech nikdo nestaral. Výrazně to tak odnese především dřevěný venkovní nábytek. Jednu zimu a deště by sice relativně zvládnul, ale celé roky, kdy je vystavený střídání počasí, od zimních plískanic, přes deště až extrémní vedra a sucha, jsou přece jen velmi náročnými podmínkami. Zde se nám možná nepodaří zahradní nábytek renovovat, ale pořád můžeme zachránit alespoň jeho části. To už sice vyžaduje trochu více kutilského umu, ale o to větší je radost v závěru práce.

Nohy stolů a židlí většinou trpí nejvíce a asi je nemá smysl zachraňovat. Co ale je relativně uchráněno jsou desky stolů. Stačí tak stůl rozebrat, což půjde snadno, zrenovovat desku stolu a uříznout si dřevo na nové nohy a brousit a brousit. Následně si na pomoc vzít, jak Lihové mořidlo, tak především lepidlo Herkules (ideálně Herkules Expert pro kutily) a pustit se do práce. S Herkulesem budete mít navíc jistotu, že pevnost spojů skutečně vydrží a překoná třeba i další generaci. Nový nábytek se starým designem tak může skvěle vyladit váš osobitý styl a vy se můžete chlubit něčím, co jinde neseženete.

Když se chce a je chuť a čas, tak je téměř jakákoli renovace možná. Nápad a inspirace se už většinou dostaví sami.

Více inspirace najdete na www.herkules.cz