Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odhalili nové Havlovo srdce. To staré prasklo po nástupu Zemana, uvedl starosta

Autor: ČTK - 
12. května 2019
20:40

Starosta Židlochovic Jan Vitula (TOP 09) dnes slavnostně odhalil nový kamenný památník pojmenovaný Havlovo srdce, který odkazuje na prvního českého prezidenta Václava Havla. Vitula ČTK řekl, že ve městě bylo už od roku 2012 Havlovo srdce ze dřeva, které však loni vlivem počasí prasklo. Na nový pomník zhruba za 20 000 korun přispěla veřejná sbírka a část přidala radnice.

Kamenný pomník leží u řeky vedle hlavního mostu. „Dříve jsme měli malé dřevěné srdce, kterému ale dávalo zabrat počasí. Postupně praskalo a celé prasklo a rozpadlo se na dva díly krátce poté, co se stal Miloš Zeman znovu prezidentem. Považujeme to za symbolické,“ řekl Vitula.

Na nové srdce vznikla spontánní sbírka občanů na koncertě u příležitosti výročí sebeupálení Jana Palacha. „Vybralo se tam přes 10 000. Něco jsme přidali a nechali vyrobit srdce nové,“ dodal Vitula.

Myšlenka na Havlovo srdce vznikla po jeho úmrtí v prosinci 2011. Má odkazovat na to, že Havel kreslil za svým podpisem srdce. Podle Vituly jsou Židlochovice spjaté i s prvním československým prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem.

„Málokdo ví, že v Židlochovicích velmi často pobýval a město si velmi oblíbil. Židlochovický zámek se dokonce stal jeho oficiálním prezidentským sídlem na Moravě,“ dodal Vitula. Podle něj Masaryk na zámku pobýval v pravidelných tří- až čtyřdenních intervalech a v roce 1930 se stal čestným občanem města.

antihavel ( 13. května 2019 13:38 )

Dal bych mu tam basu lahváčů ožrala zrzavej jsem rád že je konečně pod drnem!

Taurus70 ( 13. května 2019 12:24 )

To vite ze to byl perfektni prezident ,pan Kryl to rekl presne, Vasku jsi mym nejvetsim zklamanim i tohoto naroda,kam se ztratily ideje a ta pravda za kterou jsme bojovali?Vasku jsi pokrytec a lhar nase pratelstvi jsi vymenil za kolegium patolizalu a prospecharu je smutne se divat komu jsi se zaprodal.😘😘

sedyvlk ( 13. května 2019 11:05 )

Jak je vidět tak ani to dřevěné srdce neuneslo tu potupu oslavovat jednoho z největších nepřátel českého národa a hned se našli tací,kteří utratili naše peníze na obnovu tohoto symbolu(myslím Havla)

pupi ( 13. května 2019 05:35 )

Ty budeš velký hrdina ale tak akorát u té klávesnice !

Kopacka ( 13. května 2019 03:37 )

Zhruba před třemi roky proběhla anketa, kde mohli hlasující uvést osobnost, kterou by nejraději vymazali z českých dějin. Asi není nutné uvádět její jméno.

Zobrazit celou diskusi