Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiše šokoval nákup v Německu. „Měl jsem se střelit do nohy,“ napsal o ANO

Autor: simao, ČTK - 
12. května 2019
19:20

Andrej Babiš (ANO) se v neděli v podvečer pozastavil na svém profilu na facebooku nad tématem dvojí kvality potravin, které je jedním z hlavních před blížícími se eurovolbami. Uvedl, že byl v sobotu nakupovat v Německu a projel několik nákupních řetězců. Výsledek ho prý šokoval. Koaliční partner ČSSD však míní, že mu premiér „ukradl“ téma. Vedle toho Babiš zmínil i sedmé narozeniny ANO. Rodina a přátelé mu prý občas říkají, že se raději měl střelit do nohy, než zakládat hnutí. A Babiš prý souhlasí. S opozičním „darem“ ANO přispěchala v podobě předvolebního „antibabišovského“ klipu naopak ODS.

Je to sedm let, co vzniklo ANO. Za tu dobu to stihla „Akce nespokojených občanů“ dotáhnout dvakrát do koaliční vlády a jednou si vyzkoušela i to, jaké je to vládnout v menšinové vládě jednobarevné.

Premiér Andrej Babiš toto výročí komentoval na svém profilu na sociální síti. „Měl jsem se radši střelit do nohy. Říká moje rodina a přátelé. Často si říkám, že mají pravdu. Sedm let. Sedm let dřu pro to hnutí každý den až do noci. Sedm let stresuju všechny lidi kolem mě i sám sebe, aby to bylo. Jo, jsem náročný šéf, já vím. Ale vydupali jsme to ze země,“ stojí v emotivním sobotním příspěvku na Babišově facebooku k příležitosti výročí registrace někdejšího sdružení, dnes hnutí, které nepoznalo za dobu své existence jiného předsedu.

Faltýnek, Maxová a Brabec od začátku 

Ustavující schůzi mělo hnutí ANO však až 1. srpna 2012, místopředsedy se tehdy stali Jaroslav Faltýnek a Radka Maxová (dnes poslankyně a kandidátka do europarlamentu), řadovými členy předsednictva Richard Brabec (současný ministr životního prostředí, tehdy manažer hnutí, který si práci pod Babišem vyzkoušel jako ředitel společnosti Lovochemie), dále pak tehdejší senátní kandidát Petr Binder a Pavel Klaška, v loňském roce odvolaný předseda představenstva pražského Výstaviště.

Jak Binder, tak Klaška v ANO k vrcholným funkcím nepřišli a v ANO se projevil odliv některých tváří (a příliv nových) i později, to když po čase zmizeli třeba Babišovi předvolební „kluci z plakátu“ jako Martin Stropnický, Martin Komárek, europoslanec Pavel Telička či profesor Jiří Zlatuška.

„Hodně lidí se vyměnilo, nezvládli moje tempo, nebo jsme se pohádali, což u mě jde vcelku snadno, přiznávám, ale výsledky jsou vidět,“ glosuje to nyní Babiš v době, kdy se blíží volby do Evropského parlamentu.

Odpadlík: Migrant Babiš a degenerace hnutí

Profesor Zlatuška si však po svém konci v ANO myslí něco jiného. „Politická uskupení mají tendenci degenerovat k pouhému uchovávání moci. A součástí toho, čemu Andrej Babiš říkal matrix. Teď se zařadil přesně vedle těch, které tímto způsobem kritizoval. Nepřekvapilo mě, že k tomu došlo, protože každá moc korumpuje. Překvapilo mě jen, jak to proběhlo rychle,“ řekl Českému rozhlasu bývalý poslanec, podle kterého již ANO není liberální stranou, jakou se snažilo být. „Projevilo se to i v postoji k migraci. Je to absolutní paradox, že premiér, který je sám migrantem, se vymezuje tímto způsobem,“ dodal bývalý člen ANO.

Jak ukázal předvolební průzkum Phoenix research pro Blesk Zprávy, samotná migrace není však tentokrát tak silným předvolebním tématem. Jedním z hlavních témat je naopak dvojí kvalita potravin u nás a v zahraničí. A nad tím se Babiš nyní pozastavil také.

Na nákupu v Německu. Mám důkazy, vzkazuje premiér

Po sobotním vzpomínkovém statusu ke vzniku a působení ANO na české politické scéně přišel v neděli status na Babišově účtu již obvyklý. A shrnující, co se za poslední týden událo. V prostředí českých sociálních sítí má přezdívku „Čau lidi“, protože právě tímto pozdravem začíná. Při letošní cestě do Singapuru, Thajska a Indie Babiš přiznal, že celý text nepíše sám. Ale že jeho finální podobu schvaluje.

V příspěvku se nyní ohlédl mj. i za svým jednáním s řetězci právě kvůli dvojí kvalitě potravin. „Začala mi psát spousta výrobců, že prý ty jejich produkty mají naprosto stejnou kvalitu ve všech zemích. Fakt? No, takže jsem byl včera nakupovat v Německu. Projel jsem několik nákupních řetězců u nich i u nás. A udělal všude identický nákup. A už vím, jak to je. Mám důkazy,“ vzkázal nyní Babiš.

Řada výrobků je prý totožná u nás i v Německu, najdou se však takové, u kterých to neplatí, upozorňuje premiér. „Moje základní zjištění jsou totiž zdrcující. Objevili jsme naprosto skandální a flagrantní rozdíly ve složení několika potravin, které si kupujeme. Stejný obal, rozdílné složení. A protože jsme je pak ochutnali, tak jsme zjistili dokonce i rozdílnou chuť. Logicky. Když je receptura odlišná,“ stojí dál v Babišově příspěvku. 

Pozastavil se i nad rozdílnou kvalitou jiných produktů. „Naprosto skandální to je u pracích prášků. Že mají v Německu mnohem kvalitnější, ví naši lidi už dávno,“ podotkl a dodal: „My chceme, aby naši obchodníci měli možnost objednat si výrobky stejné kvality, jakou dodávají na ostatní trhy a distributor jim nebránil je nakupovat. A na regálech mohly ležet taky. Řeknu to teď naprosto jasně. Výsledek evropské směrnice není dobrý. A zásadně odmítám útoky kolegů z ČSSD, kdo může za to, jak hlasování dopadlo. Nebo dokonce, že jim přebíráme téma. Přitom o tomto tématu mluví všechny strany a hnutí.“

Kontrolovat chtějí veškeré zboží

O tom, že téma dvojí kvality potravin rozjela ČSSD, mluvil v sobotu v Právu šéf strany Jan Hamáček, který upozornil na to, že se tématu na půdě europarlamentu dlouhodobě věnuje především europoslankyně sociálních demokratů Olga Sehnalová.

„My otevřeme nějaké téma a pak ho hnutí ANO vydává za svoje. S jistou nadsázkou můžeme říci, že hnutí ANO ukradlo Trumpovi čepici, ODS heslo (Silné Česko) a nám téma kvality potravin. Je na voličích, aby zhodnotili, kdo pro ně pracuje a kdo pouze kopíruje jiné,“ vzkázal Babišův koaliční partner Hamáček.

Babiš nyní slibuje, že kromě ministerstva zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) se na problém dvojí kvality zaměří i ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením nového ministra a Babišova nového vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO). A bude kontrolovat problém „dvojí kvality veškerého zboží, třeba i kosmetiky, pracích práčků, drogerie a všeho, co vás může napadnout“.

Babiš se s řetězci střetl již v minulosti

Babiš upozorňuje, že by měl být zaveden v Česku jiný obal pro zboží, pokud půjde o zboží jiné kvality. Schůzku s řetězci označil za užitečnou. V nadcházejícím týdnu se chce sejít s globálními výrobci. Není přitom bez zajímavosti, že obchodní řetězce kritizoval Babiš již v minulosti. Rovněž ostře, rovněž jako šéf ANO, ale zcela z jiného důvodu. S řetězci má totiž i jiné zkušenosti.

„Působení řetězců je skutečně v rovině terorismu. Určitě jste sledovali, že nás vylistovali (přestali odebírat zboží) v Aholdu z jednoho dne na druhý (...), protože jsme se nedomluvili na ceně, i když cena obilí stoupla. Nahradilo nás 30 jiných pekáren, které samozřejmě po cenové válce, která bude následovat, na to doplatí,“ říkal v listopadu 2012 v Olomouci na diskusi zaměřené na biotechnologie, potravinářství a zemědělství.

Šlo o reakci na to, že řetězec Albert přestal v říjnu 2012 (nakonec dočasně) prodávat pečivo z dvojice pekáren, spadajících tehdy do holdingu Agrofert. Babiš se tehdy rozčílil ještě coby majitel Agrofertu (který nakonec kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenského fondu). Následně sklidil kritiku, že šlo o nevkusná a nepochopitelná slova.

ODS se vytasila s protibabišovským klipem

Za Babišovými současnými slovy a zájmem o dvojí kvalitu však vidí opozice právě blížící se eurovolby. „Náhlý předvolební boj premiéra Babiše proti špatné kvalitě potravin je výsměch občanům. Pokud mu opravdu záleží na tom, co čeští občané jedí, ať začne u sebe, tedy u své ′bývalé′ firmy,“ vzkázal přes twitter šéf ODS Petr Fiala.

A právě ODS přišla o víkendu s jiným příspěvkem, který zapadl do předvolební kampaně, v níž Babiš mává červenou čepicí - videem namířeným proti premiérovi, které se tak stalo zároveň i jakýmsi opozičním „darem“ k výročí Babišova hnutí.

Escaperoom ( 14. května 2019 13:59 )

ČR je jako organismus co se chce uzdravit po nemoci. Tím lékem je Babiš a Zeman . Ovšem bujna nenažrana rakovina jsou slunickari, kavarensky ječící hnus zaplacený po ulicích a nenažrany neúspěšný politici, podnikatele zloději a komediantsky hnus!
Pane Babiš a Zemane... NEDEJDE SE A VYDRŽTE! Většina ČR lidu stojí za vama!
Politický odpad ODS TOP KDU kvičí jako když krysy vykopáva Babiš ze zlatých koryt,at žije Babiš­,Zeman­,Bene­šová,­Mynář­,Ovčá­ček!!

Escaperoom ( 14. května 2019 13:41 )

roka ( 14. května 2019 06:48 )

Také zajímavé a poučné čtení:

http­s://ww­w.no­vinky­.cz/zah­ranic­ni/e­vropa/­504731-americane-jsou-jako-sarancata-bouri-se-polaci-kvuli-skladum-armady.html

Jachy007 ( 13. května 2019 20:56 )

Jste náš nejlepší premiér a bude👍👍👍.....

Escaperoom ( 13. května 2019 20:01 )

Pane Babiš slušní a poctiví občané ČR s rozumem na svém místě stojí za vama!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa