V Zoo Praha skáčou po větvích bubáci. Stačí orangutany potěšit starým ložním prádlem. Prostěradlová párty se v Indonéské džungli rozjela poté, co chovatelky rozvěsily textilie do expozice orangutanů. Mawar a Diri po nich ihned čaply. Máma předvedla, jak se prádlo správně pere, dalším kouskem si měkce vystlala hnízdo.

Maškarní přehlídku poté vyšperkovala hravá Diri. „Povlak si elegantně hodila přes sebe a vylezla do výšky na kmen. Divili jsme se, jak dokáže udržet balanc, aniž by viděla,“ říká Markéta Lavická, která se v pražské zoo stará o pohodu zvířat. Prostěradla mají orangutani, v překladu »stromoví lidé«, ve velké oblibě. „Nejraději si z nich dělají měkké ležení, houpou se na nich. Když chtějí mít klid od lidí, schovají se pod ně. Oblékají se do nich, namáčejí je a nakonec je rozcupují,“ dodává kurátor a chovatel primátů Vít Lukáš.

Víte, že...

Do skupiny pražských orangutanů patří také samec Pagy (17). Po prarodičích mu v žilách ještě koluje krev volně žijících předků, a tak je v evropském chovu geneticky velmi cenným samcem.

Baví se zvířata i lidé

Do zoo nechodíte, protože si myslíte, že zvířata v zajetí trpí. V moderních zoo to už dávno neplatí. Chovatelé se starají nejen o výživu svých svěřenců, ale také o to, aby zvířata psychicky nestrádala. Vymýšlejí pro ně hlavolamy a nejrůznější hračky, které je zabaví a také prospívají rozvoji jejich schopností. Zajímavé a zábavné je to i pro samotné návštěvníky. Přesvědčte se na vlastní oči. Informace o našich 16 nejvýznamnějších a nejkrásnějších zoo najdete v Blesk extra speciál Nej české zoo, jehož součástí je i 64 slevových kuponů včetně 20% slevy do Zoo Praha. Na stáncích je v prodeji za 69 Kč.

Fotogalerie
6 fotografií