Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dívka (†24) zemřela na vzteklinu: Nakazilo ji toulavé štěně, kterého se ujala

Autor: ČTK - 
10. května 2019
17:41

Mladá Norka zemřela navzdory péči lékařů na vzteklinu, kterou se nakazila od toulavého štěněte během své cesty po Filipínách. Žena trpěla od návratu z Asie před dvěma měsíci bolestmi hlavy a nevolností, správnou diagnózu se však lékařům podařilo stanovit až na poslední chvíli. To už bylo na léčbu pozdě. Na nákazu vzteklinou v Norsku naposledy pacient zemřel před 200 lety.

Čtyřiadvacetiletá Birgitte Kallestadová pracovala jako zdravotnice a na Filipíny odjela se skupinou přátel. Společně se tam ujali opuštěného štěněte, o které se starali, a při hře je zvíře drobně poškrábalo. Kallestadová si podle své rodiny oděrky vydezinfikovala a dál jim nevěnovala pozornost. Ani později, kdy v Norsku skončila v nemocnici kvůli horečce a nevolnostem, si zranění od psa nespojila se svými příznaky a neudělali to ani lékaři.

Diagnózu nakonec po několika týdnech určil lékař v nemocnici ve Förde a po analýze vzorků krve ji o víkendu potvrdila i laboratoř. Léčba však v pokročilé fázi choroby už nezabrala a Kallestadová v pondělí zemřela.

Filipíny jsou jednou ze zemí s nejvyšším výskytem vztekliny na světě. Ročně na ni v této zemi umírá kolem dvou stovek lidí. Norské úřady nicméně očkování proti vzteklině doporučují lidem mířícím na Filipíny jen v případech, že se chystají do odlehlých oblastí. Rodina zemřelé mladé ženy už zahájila kampaň, aby vakcína proti vzteklině byla napříště povinná pro všechny cestovatele, kteří na Filipíny pojedou.

Vzteklina je virovým onemocněním teplokrevných živočichů, které napadá nervový systém. Šíří se slinami, nejčastěji po pokousání nakaženým zvířetem, a inkubační doba je šest až 12 měsíců. Pro člověka je vzteklina smrtelná, pokud se neléčí včas.

dedeha ( 10. května 2019 22:49 )

Smrť na besnotu je hrozná.

Ruth ( 10. května 2019 22:01 )

Nevěřím tomu, dívka tam odjela se skupinou přátel.
SPOLEČNĚ se tam UJALI opuštěného štěněte, o které se STARALI, a při hře JE zvíře drobně poškrábalo. To by museli mít vzteklinu VŠICHNI a ne jen ona! Jde o byznys s vakcínou.

antismejd ( 10. května 2019 18:33 )

Darwinova cena udělena..dostávají ji ti jedinci,kteří svým úmrtím obohatí lidskou společnost.

Zobrazit celou diskusi