Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Střecha sportovní haly v České Třebové padala na 70 lidí: Soud potvrdil vinu projektanta a statika

Projektant Pavel Škorpil. Statik Jiří Khol se k soudu nedostavil.
Projektant Pavel Škorpil. Statik Jiří Khol se k soudu nedostavil.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
9. května 2019
16:13

Odvolací soud v Pardubicích ve čtvrtek potvrdil tresty pro projektanta a statika, kteří byli souzeni kvůli pádu střechy sportovní haly v České Třebové. Oba muži dostali dva roky vězení s podmíněným odkladem na dva roky a pokutu. Konstrukce spadla v lednu 2017. V hale bylo tou dobou 70 lidí a jen shodou šťastných okolností se nikomu nic nestalo.

Soud v Pardubicích ve čtvrtek zamítl odvolání dvou mužů souzených kvůli pádu střechy sportovní haly v České Třebové. Okresní soud v České Třebové loni v září oběma uložil podmíněné a peněžité tresty, které tedy po rozhodnutí odvolacího soudu nabývají právní moci. Oba muži, projektant a statik, byli obžalováni z obecného ohrožení z nedbalosti.

Podle soudního znalce se střecha zřítila kvůli poddimenzovanému spoji takzvané dolní pásnice, která byla rozdělena na dva díly. Střešní konstrukce byla sestavena z dřevěných vazníků, které normálně přenášejí střešní zatížení do obvodové nebo nosné konstrukce. Znalec ale konstatoval, že mezi statickým modelem a realizací konstrukce nebyl soulad, střecha nebyla dostatečně vyztužená a při stavbě chyběly pravidelné kontroly.

Soudce David Čejka v odůvodnění rozhodnutí uvedl, že ze skic, které byly podkladem projektu, je rozdělení pásnice na dva díly zřejmé. I když v hotovém projektu to patrné nebylo, skutečnosti, že pásnice byla dvoudílná, podle něj nasvědčovaly i tabulky dílů. Odvolával se i na dřívější svědecké výpovědi, podle kterých museli obžalovaní vědět o tom, že pásnice, tedy fošna, jež tvoří spodní okraj vazníku, je ze dvou dílů.

„Okresní soud zcela důvodně nepřisvědčil tvrzení obžalovaných, že od počátku počítali s nepřerušenou dolní pásnicí a dozvěděli se o tom, že má být rozdělená, až v okamžiku, kdy došlo k havárii a zřícení stavby,“ řekl předseda senátu Čejka.

Video  Video zachycující pád střechy  - TVCOM.cz
Video se připravuje ...

Střecha se zřítila 14. ledna 2017 při dětském florbalovém zápase, všech asi 70 lidí stihlo utéct. Halu stavěla pro Pardubický kraj společnost Profistav Litomyšl, na střechu si najala subdodavatele. Hejtmanství původní objekt nechalo postavit téměř za 58 milionů korun, při opravě zvolilo jiný typ střešní konstrukce.

Škody se hradily z pojištění generálního dodavatele a subdodavatele. Škoda způsobená pádem střechy dosáhla asi 20 milionů korun. Pardubický kraj proti původnímu rozpočtu zaplatil navíc 5,9 milionu korun jako rozdíl za jiný typ použitých vazníků.

Projektant Pavel Škorpil byl v první instanci odsouzen na dva roky vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Statik Jiří Khol, který měl projekt kontrolovat, dostal stejný trest. Oběma soud uložil ještě peněžité tresty, Škorpilovi 200 tisíc korun a Kholovi 100 tisíc korun. Škorpil navíc dostal tříletý zákaz činnosti.

Škorpil tvrdí, že za pád střechy mohou i další lidé na straně subdodavatelů stavby. „Myslím si, že policie od začátku označila nás dva a soud se toho chytil. Veřejnost ale sama cítí, že viníků je tam víc,“ řekl po vynesení rozsudku novinářům Škorpil. Chce ještě podat proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu. S náhradou škody požadovanou hlavně pojišťovnami soud zúčastněné odkázal na občanskoprávní řízení.

htzpetr ( 9. května 2019 16:41 )

Naaajděte naahé ženy ve vašem městě zde : nome.ga/nahe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání