Známý filmový producent Rick McCallum (68) má za sebou desítky let zkušeností, podílel se třeba na třech epizodách filmové ságy Hvězdné války. Díky němu se natáčení nejnovějšího komiksového snímku Spider-Man: Daleko od domova (2019) nenatáčelo v původně plánované Budapešti, ale v Praze, která je uvedena i na plakátu snímku. Významná reklama města ale nepřesvědčila radní pro kulturu Hanu Třeštíkovou (37, Praha sobě). Prosazuje téměř kompletní obměnu správní rady fondu Prague Film Fund. Byť pražským magistrátem zní znělky Hvězdných válek, což nedávno prosadil primátor Zdeněk Hřib (37, Piráti), jejich producent tu na růžích ustláno nemá.

Zleva Hayden Christensen, producent Rick McCallum, režisér George Lucas, Natalie Portmanová a Ewan McGregor při natáčení snímku Star Wars: Epizoda III.
Autor: IMDb.com

Ve správní radě fondu působil Rick McCallum vedle filmového a televizního producenta Petra Erbena (50) a ředitelky Státního fondu kinematografie Heleny Bezděk Frankové (43), i tito lidé by ale podle Třeštíkové už nadále ve fondu působit neměli. „Správní radu čeká obměna, protože pan Erben a pan McCallum byli ve střetu zájmů a paní Bezděk Franková na pozici dále pokračovat nechtěla,“ zdůvodnila Blesku svůj postoj Třeštíková. „Pokud v sobě dvě činnosti z podstaty nesou potenciální střet zájmů, neměly by být souběžně vykonávány, a to bez ohledu na zkušenosti a renomé,“ uvedla.

„Je to nesmysl,“ řekl v reakci na její slova Blesku Lubomír Brož (53, ANO), člen magistrátního výboru pro kulturu, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy. „Vzhledem k tomu, že v zakládací listině fondu je výslovně uvedeno, že členové správní rady nemohou přihlašovat vlastní projekty, ke střetu zájmů reálně dojít nemůže,“ tvrdí Brož.

Spider-Man: Daleko od domova; filmový plakát, na němž nechybí symbol a zmínka o Praze, kde se snímek také natáčel.
Autor: Marvel

Na místo McCalluma pak Třeštíková navrhuje například svou asistentku Kamilu Matějkovou (43, Praha sobě). „Za současným složením rady si plně stojím, například paní Matějková je vystudovaná produkční – odbornost jí tedy nechybí,“ řekla Blesku Třeštíková. Nedodává však, že Matějková vystudovala obor divadelní produkce na Divadelní akademii múzických umění v Praze. „Profesi řadu let nevykonávala, věnovala se třeba i politice, světoznámého producenta rozhodně nahradit nemůže,“ upřesnil Brož. „Já to chápu zcela jednoznačně jako politickou nominaci někoho, kdo je spřízněn s paní radní,“ dodal. Další z asistentů Třeštíkové, Jan Štern, už nyní vykonává funkci takzvaného nočního starosty.

Osobnosti jmenované do správní rady fondu měly být přitom především garanty jeho odbornosti. Jméno amerického producenta McCalluma, který je ve filmovém světě uznávanou osobností, považuje například Brož za nenahraditelného člověka. „McCallumův význam pro Prahu je obří,“ uvedl. „I kdyby nic nedělal, a on přitom udělal opravdu hodně. Dokonce se vzdal honoráře, jeho jméno otevíralo Praze řadu dveří ve světě. Političtí nominanti tohle nikdy městu nepřinesou, nehledě na profesní zkušenosti.“

Podívejte se na aktuální upoutávku snímku Spider-Man:

Video
Video se připravuje ...

Spider-Man: Daleko od domova; upoutávka filmu. Falcon

Odvolání McCalluma může podle Brože také významně ohrozit pozici metropole v rámci zájmu filmařů. „Město může na rozhodnutí radní Třeštíkové hodně ztratit. Jí navrhovaní nástupci nikdy nedokážou do Prahy dostat takové štáby jako McCallum,“ je Brož přesvědčen s tím, že je zvažováno podání podnětu na kontrolní výbor, který by měl posoudit, nakolik jsou důvody Třeštíkové pro odvolání McCalluma nepodloženým obviněním.

Nadační fond Prague Film Fund vznikl za účelem propagace hlavního města v roce 2016. V posledním období finančně podpořil natáčení snímků jako Jan Žižka (částkou 1,5 milionu korun), Na střeše (částkou jeden milion korun), Jan Palach (částkou 1,5 milionu korun) nebo velkofilm Spider-Man: Daleko od domova (částkou pět milionů korun). Díky fondu Praha, dlouhodobě oblíbená kulisa úspěšných filmů, může těžit z reklamy, která sem láká návštěvníky.