Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Holubová si návrat do „Pelíšků“ užila, Hrušínský bil soudruhy a ČSSD volá, co to dá

Autor: Jakub Veinlich - 
8. května 2019
19:55

Herečka Eva Holubová si po 20 letech znovu stoupla k tabuli jako v původních filmových Pelíšcích. Tentokrát ale místo slova „prcat“ řeší brexit a chce pomoci v kampani před evropskými volbami společné kandidátce STAN a TOP 09. Zatímco Holubová pomáhá mobilizovat voliče společné kandidátky proevropských stran, ČSSD mobilizuje vlastní členskou základnu. A vedení volá do krajů.

Je to věrná kopie Pelíšků, jen zasazená do současnosti. Představitelé  STAN spolu s regionálními partnery a TOP 09 zlanařili Evu Holubovou, aby si znovu zahrála ve scéně důvěrně známé českým divákům. Ve třídě se neřeší na třídních schůzkách vulgarismy žáků, ale brexit. Roli stárnoucího antikomunisty Krause si místo zesnulého Jiřího Kodeta tentokrát střihnul principál Divadla na Jezerce Jan Hrušínský.

„Hledáš něco, soudruhu,“ pronese na jeho adresu v klipu člověk, který se podle diskutujících na internetu velmi podobá Jiřímu Ovčáčkovi, mluvčímu prezidenta Miloše Zemana„Soudruh, který v závěru spotu ode mě dostal holí, není mluvčím žádného opravdového prezidenta,“ tvrdil ale Blesk Zprávám Hrušínský. 

Také podle mluvčí koaliční kandidátky STAN a TOP 09 Šárky Kuželové je podobnost čistě náhodná. „Závěr videa necháme na fantazii každého. Ta alegorická postava šla náhodou kolem po chodbě. Rozhodně to není mluvčí žádného opravdového prezidenta,“ reagovala.  

Hrušínský všechny vyzval, aby šli volit. „Přijďte 24. a 25. května „dát holí“ všem prolhaným lumpům ve volbách do Evropského parlamentu. Evropská unie jsme my. Tak si ji nenechme nikým vzít,“ dodal pro Blesk Zprávy.

Proč Hrušínský propůjčil svoji tvář pro politický spot STAN s regionálními partnery a TOP 09? „Podporuji všechny demokratické síly, které vzdorují lžím, krádežím, manipulaci a populismu. To je největší nešvar, který se v naší zemi rozmohl,“ kritizoval současnou politiku herec.

Holubová: Všichni jsme byli na stejné vlně

„Klip se mi natáčel báječně, všichni zúčastnění byli na stejné vlně, hlavně lidi za kamerou a kolem ní,“ pochvalovala si pro Blesk Zprávy herečka Eva Holubová, která se politicky neangažuje poprvé.

„Věřím v Evropskou unii, je to záruka míru v Evropě, ekonomická jistota, ale i protiváha velmocem jako Rusko, Čína, ale také USA nebo arabský svět. Ani Francii, ani Německo nikdo samotné poslouchat nebude, Evropu jako celek respektovat musí. A naší malou zemi bude chtít vždycky někdo uchvátit,“ zmínila. I proto je podle herečky důležité jít k volbám a odevzdat svůj hlas.  

„Proto K. H. Borovský napsal: „Pomodli se, Čechu, k svatému Vojtěchu, by tě vzaly samostatné národy do cechu!“ přidala herečka citát klasika. „Těším se k volbám, neboť nejdu volit menší zlo, ale dobro,“ řekla a doplnila také svůj pohled na to, že nestačí být jen členem EU, „ale potřebujeme tam i erudované a schopné europoslance, kteří budou dobře pracovat jak pro ČR, tak pro Evropu.“

Že by hrozil, jako v jiných kampaních, nějaký soud kvůli zneužití díla někoho jiného, se v TOP 09 obávat nemusí. Režisér filmu Jan Hřebejk, který kandidoval v komunálních volbách v roce 2018 za hnutí STAN v Praze 5, o všem ví. „Souhlasím a podepisuji v plném rozsahu! Klip se mi líbí a tuto koalici podporuji,“ reagoval Hřebejk pro Blesk Zprávy.  

Hamáček si chválí „skvělou zpětnou vazbu“

Sociální demokraté před volbami aktivizují především svou členskou základnu. Každý člen z vedení dostal telefonní seznam a obvolává místní sdružení sociální demokracie v každém koutu republiky.

„Chceme být v užším kontaktu s členskou základnou a řekli jsme si, že oslovíme všechny buňky ČSSD,“ zdůvodňuje novinku šéf strany Jan Hamáček.

Centrála sociálních demokratů, pražský Lidový dům, je zatížen dluhem 338 milionů korun. Momentálně se i tak proměnil v improvizované call centrum. „Skvělá zpětná vazba a jsem rád, že mi řada lidí potvrdila ochotu s volbami pomoci,“ podělil se se zkušenostmi „telefonisty“ místopředseda ČSSD Ondřej Veselý

ČSSD hraje v evropských volbách doslova o přežití. Obhajuje čtyři mandáty. Lídr kandidátky Pavel Poc věří, že se strana odrazila od pomyslného dna a dokáže získat alespoň tři mandáty.

„Na tom dně najdete vždy spoustu krásných věcí, spoustu pokladů a velmi často se i poučíte,“ zmínil Poc s tím, že jakkoli se straně hůř dýchalo, teď už se zase pořádně nadechuje. „Myslím, že jsme našli i řadu personálních pokladů jako paní ministryni Maláčovou a další lidi. A myslím, že jsme se od toho dna velmi dobře odrazili a plynule plyneme na hladinu,“ popsal Poc situaci uvnitř vládní strany. Sám má zkušenosti potápěče s více než stovkou ponorů.

Nejčastější reakce? Ochota pomoci, tvrdí šéf ČSSD

„Voláme hlavně těm lidem, kteří se v minulosti na kampaních chtěli podílet, ale nevěděli jak,“ řekl víc o telefonátech Blesk Zprávám předseda ČSSD a vicepremiér Hamáček. Nejčastější reakci od členů strany na druhé straně telefonu je prý proto ochota pomoci.

„Myslím, že všichni naši členové vnímají sílu naší početné členské základny. Jde hlavně o sdílení materiálu na sociálních sítích, roznášení letáků nebo uspořádání akce v kraji, kam pak může přijet i někdo z našich kandidátů,“ nastínil Hamáček, jak konkrétně mohou sociální demokraté v kampani pomoct.

Podívejte se na spoty všech sněmovních stran:

marmat ( 9. května 2019 23:14 )

ZMIZELA VČEREJŠÍ verze....VČETNĚ DISKUZE ???

hradnihulnat ( 9. května 2019 11:30 )

Znajdę ci pieprzony smród bolszewickich rodziców, a ja skopię ci na ciebie kolczasty pysk.

petr12 ( 9. května 2019 11:10 )

umělecká svoloč zase perlí!! Hrušinský od té doby kdy mu zatrhli dotace špíní,udáva,křepčí jak jeblá myš ale nějak zapomíná na Hrušinského otce který byl kovaný soudruh !! a nikdo nekřepčí.

krkoun ( 9. května 2019 10:59 )

Poslední průzkum ukázal,že Hrušínský není synem toho slavného herce Hrušínského,ale že toho blba vytáhlo sluníčko z kravského hovna.

jentakjenkobliha ( 9. května 2019 10:23 )

Uklidněte se rudí zaprdění vocasi, Holubová a Hrušinský se vám nelíbí jen proto že nežerou koblihy a nehýkají jako vy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa