Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodiče by mohli dát problémové dítě do ústavu za pět tisíc měsíčně, chtějí poslanci

Autor: ČTK, hej - 
8. května 2019
11:35

Diagnostické ústavy možná budou opět moci přijímat do péče děti i na žádost rodičů. Do zákona o ústavní výchově chce takzvané dobrovolné pobyty vrátit novelou skupina několika desítek poslanců ze šesti klubů v čele s lidovci. Nyní ústavní péči pro chování s poruchami nařizuje pouze soud. Rodiče nebo zákonní zástupci mohou využít jen služeb středisek výchovné péče.

Předkladatelé poukazují například na to, že v souvislosti se strategií začleňování roste v běžných školách podíl dětí s poruchami chování, přičemž speciálních pedagogů je podle nich nedostatek. Ve zdůvodnění zmiňují také šikanu, kyberšikanu, zvýšenou agresivitu, odmítání autorit a spolupráce.

„Pedagogičtí pracovníci nemají účinné prostředky k prevenci proti uvedeným jevům, zvyšuje se neochota situaci účinně řešit,“ napsali autoři z řad KDU-ČSL, ANO, ODS, SPD, KSČM a STAN v důvodové zprávě.

Výchovné ústavy volají po dobrovolných dětských pobytech

Po znovuzavedení takzvaných dobrovolných pobytů v diagnostických ústavech volají i odborníci, zejména z řad vedení výchovných ústavů. Na lednové konferenci v Senátu uváděli, že by se nemuselo čekat dlouhé měsíce na rozhodnutí soudu a mohlo se s dítětem hned začít pracovat.

Vzhledem k tomu, že by nebylo nutné zapojovat sociální systém a soudy, by návrat staré praxe podle nich přinesl vedle časové úspory i úsporu finanční.

Navíc by se ulehčila situace středisek výchovné péče a bylo by možné rozdělení pobytů podle osobnosti a typu problémů dětí. Ministerstvo školství tehdy uvedlo, že při přípravě novely možnost dobrovolných pobytů do zákona navrhne.

Bydlení, strava a kapesné za 5300 měsíčně

Pobyty na žádost rodičů měla zrušit vládní změna zákona už před sedmi lety. Poslanci ale prosadili pětileté přechodné období, které skončilo předloni v srpnu. Ministerstvo školství se v roce 2012 snažilo o omezování rozsahu ústavní péče kvůli snížení nákladů na diagnostické ústavy.

Předkladatelé poslanecké předlohy uvádějí, že dobrovolný pobyt je zpoplatněnou službou. Za ubytování, stravu a kapesné rodiče vydají 5300 korun měsíčně. Novelu nejprve posoudí vláda, rozhodnou o ní zákonodárci.

Video se připravuje ...
Další videa