Nejchladněji bylo na stanici Kvilda-Perla, minus osm stupňů Celsia, rekord zde ale nepadl. Podle meteoroložky Marie Odstrčilové z ČHMÚ, bylo míst s teplotou pod nulou v noci na středu zřejmě méně než v noci předchozí.

Teplotní rekord z roku 1979 padl na Českokrumlovsku

Z rekordních teplot byla nejnižší ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku, kde minus 3,8 stupně Celsia o desetinu překonalo dosavadní minimum z roku 1979. V Deštném v Orlických horách naměřili minus 3,2 stupně, o tři desetiny stupně více zde bylo v roce 1987. Rekord ze stejného roku minus dva stupně Celsia byl ve středu o desetinu překonán v Jevíčku na Svitavsku.

Z krajů bylo podle Odstrčilové tepleji v Libereckém a Středočeském a v Praze, jinak byly mrazivé teploty rozloženy ve všech krajích. Méně chladno bylo v severních výběžcích republiky v Libereckém a Olomouckém kraji, mráz naopak výrazněji zasáhl Šumavu. „Šumava z toho obvykle vystupuje, když je jasno,“ podotkla Odstrčilová.

Studený vzduch se vrátí začátkem týdne

Úterní noc, kdy teplotní minima zaznamenala zhruba čtvrtina měřicích stanic, byla proti té středeční zřejmě chladnější. Obě se ale vymykají dlouhodobému nočnímu průměru na začátku května, který je kolem šesti stupňů Celsia. V dalších dnech už by díky velké oblačnosti mrznout nemělo. Studený vzduch se ale má podle předpovědi do Česka vrátit na přelomu nynějšího a příštího týdne.

Fotogalerie
8 fotografií