K odhalení jedinečné busty došlo teprve nedávno, letos v březnu v Nepomuku, odkud církevní hodnostář ze 14. století pocházel. Jan Nepomucký byl před 290 lety svatořečen a při příležitosti tohoto výročí mu byla doslova »vrácena tvář«. Ukázalo se, že na celém světě je jeho 66 tisíc fiktivních zobrazení špatně.

Dlouhovlasý vousáč? Ani omylem

Většinou je vyobrazován jako vousatý muž s dlouhými vlasy, ale to neodpovídá skutečnosti: „Jan Nepomucký byl katolický kněz, který musel být bezvousý. Zastával post generálního vikáře, takže určitě nosil tonzuru (vyholené temeno hlavy, ponechán byl pouze věnec vlasů - pozn. red.). Myslím si, že je rekonstrukce jeho tváře správně, i když stáří se může zobrazit odlišně a podobně,“ prozradil k bustě profesor Jan Royt, který se zabývá křesťanskou ikonografií a středověkým malířstvím.

V době Jana Nepomuckého žil také Jan Hus a oba muži se pravděpodobně setkali. Jejich podoba byla taktéž po staletí zobrazovaná špatně: „Hus byl také bezvousý a měl tonzuru. Vypadal asi podobně jako Jan Nepomucký,“ vysvětluje Jan Royt.

Jedinečný výtvor

Proces vytvoření busty nebyl jednoduchý. V roce 1972 byly naposledy vyzvednuty ostatky Jana Nepomuckého, kdy se jeho lebka přeměřila a spolu s dalšími ostatky byla znova uložena do hrobu. Z tohoto měření pak vznikl model lebky a později busta: „Nepomucký měl poměrně krátkou lebku s podlouhlým obličejem, s užším nosem a lehce zapadlýma očima,“ popsala vzhled světce pro Blesk.cz antropoložka Eva Vaníčková, která spolu s kolegou Ondřejem Bílkem bustu vytvořila.

Do Prahy dorazila pouze na jeden den busta Jana Nepomuckého, která vycházela z trojrozměrného modelu jeho lebky.
Autor: Blesk:Romana Vébrová

Celá rekonstrukce stála 130 tisíc korun a Svatojánské muzeum v Nepomuku si podle Vojtěcha Pokorného nepřeje, aby vznikaly další kopie. Při příležitosti slavnosti Navalis však muzeum udělalo výjimku a na květnové slavnosti tvář Jana Nepomuckého poslala do Prahy: „S Nepomukem a Svatojánským muzeem máme dlouhodobě dobré vztahy. Nebylo proto nijak složité domluvit zapůjčení busty,“ prozradil předseda Svatojánského spolku Vojtěch Pokorný.

Kdo byl Jan Nepomucký?

Jan z Pomuku se narodil mezi lety 1340 a 1350. Z veřejného notáře se postupně vypracoval na pozici generálního vikáře pražského arcibiskupa a měl na starosti správu arcibiskupství. V roce 1393 sílily spory Václava IV. s arcibiskupem Janem z Jenštejna, které vyústily v zadržení čtyř arcibiskupských úředníků. Mezi nimi byl i Jan z Pomuku, který byl při mučení zabit. Jeho tělo pak vhodili do Vltavy z Karlova mostu v místech, kde se nyní nachází pomníček.

Veřejnost však daleko pravděpodobněji zná legendu o tom, že Jan znal zpovědní tajemství Václavovy manželky Žofie Bavorské. To odmítal králi prozradit, a právě za to měl zaplatit svým životem ve Vltavě. Jeho nalezené tělo bylo pohřbeno v chrámu sv. Víta. Odkaz Jana z Pomuku však nezemřel a v době baroka v 18. století silně ožil a začal se šířit po celém světě.
Fotogalerie
14 fotografií