Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vakcína proti klíšťové encefalitidě má výpadek. Parazit přitom slaví žně

Autor: ula - 
7. května 2019
15:15

Dodávka vakcíny proti klíšťové encefalitidě byla přerušena z výrobně kapacitních důvodů. K dispozici by měla být až 17. června, jak uvádí Česká vakcinologická společnost. Očkování proti encefalitidě je přitom podáváno ve třech dávkách. Aktivita klíšťat je aktuálně na vzestupu, ve středu a čtvrtek je na osmi stupních z deseti, v pátek i o víkendu bude na devítce, což spadá do kategorie nejvyššího nebezpečí.

„Dnes jsme obdrželi informaci od SÚKL o přerušení dodávek vakcíny proti klíšťové encefalitidě: FSME-IMMUN 0,5 ML, 0,5ML INJ SUS ISP 1X0,5ML+J, kód SÚKL: 215956,“ upozornila společnost na svém facebooku.

Předpokládaný termín obnovení dodávek je 3. 6., pro pacienty ale bude vakcína dostupná v týdnu od 17. 6.

„V případě nedostatku FSME-IMMUN lze pro přeočkování použít vakcínu Encepur. Vakcínu Encepur lze použít také v základním konvenčním schématu, které bylo zahájeno vakcínou FSME - IMMUN, případně využít delší intervaly a počkat na obnovení dodávek chybějící vakcíny,“ dodává vakcinologická společnost.

Jak vypadá zrychlené očkovací schéma?

Jedna dávka proti klíšťové encefalitidě se aplikuje na 1 až 3 měsíce, třetí dávka se aplikuje za 5 až 12 měsíců po druhé dávce.

Existuje i zrychlené očkovací schéma: první dávka ve zvolený den, druhá dávka za 14 dní, třetí dávka se aplikuje za 5 až 12 měsíců po druhé dávce.

První přeočkování se provádí po uplynutí 3 let od podání třetí dávky. Další přeočkování se provádí po 3 až 5 letech. Bez ohledu na to, zda byly první 3 dávky aplikované v základním nebo rychlém schématu.

bre-burda ( 7. května 2019 17:15 )

Žně se neslaví, žně probíhají. Při žních se sklízí vypěstované.
Slaví se až dožínky, když je sklizené v sýpkách a špejcharech. Autor
plácá a neví co. Snad lepší by bylo "klíšťata mají žně". Ono bývá
dobré používat mozek i jinak, než pouze jako vycpávku hlavy.

Zobrazit celou diskusi