Nesmysl, nesmysl, hnus… Tak Josef K. zhodnotil obhajobu své milenky, která popírá, že by jej k útoku na milionáře v listopadu 2017 v přírodní lokalitě Hády na okraji Brna navedla. „Neustále omílají na mou adresu samá negativa. Paní G. říká já nic, já muzikant. Tohle bych nikdy nevymyslel, takovou šílenost,“ uvedl v úvodu své řeči.

Josef K.: Žil jsem s nebezpečnou osobou

A vyzdvihl jako polehčující okolnost, že se záhy po zatčení přiznal. „Nezatěžoval jsem zbytečnými připomínkami, ale spíš jsem napomáhal k efektivnosti vyšetřování,“ dušoval se Josef K.

Za celou dobu soužití s paní G. říkám, že pro mě nebyly na prvním místě peníze. Na prvním místě byla láska k člověku, kterého jsem miloval. Zamiloval jsem se, byl jsem pro ni ochoten udělat cokoliv, ale nejsem vrah, nedokázal bych fyzicky ublížit. Žil jsem celou dobu s nebezpečnou osobou,“ tvrdil obžalovaný muž.

Eva G.: Chtěl se mít dobře

Manželka napadeného podnikatele ale přešla do ofenzivy a na bývalém milenci nenechala nit suchou. „Kladu si za vinu jednu věc, totiž že jsem ho měla odhadnout. Ke konci vztahu bylo jeho chování zvláštní až nenormální. Tvrdil, že když nebude mít mne, tak se zabije. Já to nebrala vážně. Nikdy bych neohrozila svou rodinu. Rok a půl pobytu ve vazbě má negativní vliv na mého manžela, mé rodiče, synovi se ve škole posmívají,“ uvedla Eva G. 

Její monolog trval dvě hodiny, během této doby se několikrát rozplakala. „On je parazit, který celý život žije na hraně zákona. Podvedl a okradl řadu lidí, ničeho se neštítí. A na svědectví jediného darebáka bez přímých důkazů stojí moje obžaloba,“ pokračovala manželka napadeného podnikatele.  

Eva G. zpochybnila postup státního zástupce, který uvedl, že za motivem vraždy byl její majetkový prospěch a odměna 50 milionů pro milence za vykonání vraždy. 

„Mám několik milionů, několik nemovitostí, mám nebo spíš jsem měla úspěšné podnikání. Proč bych ohrozila manžela, náš vztah je i po dvaceti letech dobrý, byť jsme měli i jiné partnery. To Josef K. pořád všude vykládal o nějakém cestování, autech, bohatství, což potvrdili i svědci,“ uvedla na svou obhajobu Eva G.

Nic jsem neudělala, manžel ji podporuje

Na konci závěrečné řeči se rozplakala. „Obětí byl můj manžel, útočníkem můj bývalý milenec. Ale proč bych měla být automaticky viníkem? Obvinění mi zničilo život. Nadosmrti budu chodit kanálama nebo na psychiatrii. Pokud mě odsoudíte, trest nepřijmu, protože jsem se ničeho nedopustila. Můžu přísahat na život svých blízkých, že jsem se nepokusila manželovi ublížit,“ vzkázala tříčlennému senátu. 

„Co se týká mé ženy, tam není jediný důkaz. Tvrdím od začátku, že je nevinná. Nechápu, proč rok a půl sedí ve vazbě,“ řekl Divoký, který je o manželčině nevině přesvědčen od začátku policejního vyšetřování i soudního procesu. Konečný verdikt vynese Krajský soud v Brně v úterý 28. května.

Co se stalo

Podle obžaloby podnikatele vylákal Josef K. 4. listopadu 2017 do přírodní lokality Hády na okraj Brna kvůli údajné konzultaci nákupu pozemků. Tam ho shodil ze srázu do hloubky přibližně 20 metrů. Podnikatel se ale zachytil kousek pod okrajem lomu a dočkal se pomoci od několika návštěvníků lomu. Poté jej vytáhli policisté a hasiči. Žalobce tvrdí, že útok zosnovala manželka milionáře Eva G.

Video
Video se připravuje ...

Záchrana Františka Divokého po vražedném útoku na videu hasičů a policie Policie ČR Brno

Fotogalerie
11 fotografií