Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženy menstruují s mořskými houbami. Špína, plíseň a hrozba otravy, zuří gynekoložka

Autor: Mii - 
8. května 2019
16:25

Mezi ženami, které chtějí méně znečišťovat planetu a používat přírodnější produkty, se rozmáhá nový trend. Při menstruaci místo klasických tamponů volí mořské houby, které lze umýt a používat opakovaně. Teorie může znít dobře, gynekoložka Jen Gunterová ale varuje, že mořské houby pro toto použití nejsou vhodné. Obsahují spoustu špíny a ženám mohou navodit toxický šok.

Jen Gunterová své výtky k mořským houbám popsala na twitteru, kde reagovala na inzerát americké firmy Holy Sponge prodávající „menstruační soupravu“, která obsahuje houbu a tea tree olej na její čištění. „Každý, kdo vám řekne, abyste si strkali do vaginy mořskou houbu, chce, aby vám v ní narostly bakterie a dostali jste toxický šok,“ popisuje gynekoložka na sociální síti. „Je to příšernost, kterou je navíc nelegální propagovat v USA ve spojitosti s menstruací,“ dodává odbornice.

Mořské houby jsou molekulární organismy, které vznikají na dně oceánů. Stravu přijímají přes své póry, vodu filtrují. V současnosti se používají především jako žínky při koupelích nebo při úklidu domácností. Klasické mořské houby lze koupit v každé drogerii.

Pokusy používat je jako alternativu k tamponům existují řadu let, trend narostl ale až poslední dva roky v reakci na hnutí zero waste, které se snaží redukovat množství odpadu, který lidé tvoří. Mořské houby totiž má být podobně jako menstruační kalíšky možné umýt a používat opakovaně, tudíž nevznikne odpad. Jenže zatímco kalíšky se vyrábějí z lékařského silikonu, houba je pořád organismus, který vyrostl v moři.

Houby jsou k dostání i v českých obchodech

Na českých e-shopech je k dostání desítka variant mořských hub, které o sobě tvrdí, že jsou vhodné pro menstruaci. „Díky přírodnímu původu jsou zcela bez syntetických vláken, bělidel, syntetických barviv a škodlivých dioxinů. Houby nejsou nijak chemicky upravovány a jejich používání nezatěžuje přírodu. Obsahují množství minerálních, tělu prospěšných sloučenin, např. anorganické soli sodíku, jódu, brómu a křemíku,“ píše například web kalisek.cz bez odkazu na zdroj svých informací.

Čistit se podle webu dají tea tree olejem, octem nebo mořskou solí. Běžné používání mají vydržet šest měsíců. Podobné tvrzení lze nalézt na stránkách Holy Sponge, na jejichž produkty upozorňovala Gunterová. „Naše těla jsou vytvořena z vody a houby dříve žily v moři, tak proč je nepoužít při měsíčním cyklu?“ uvádí firma.

Testy odhalily i stafylokoka

Gynekoložka je nicméně přesvědčená, že mořské houby nepředstavují lepší alternativu. Na dotaz jedné ženy na twitteru odpověděla, že rozhodně nejsou bezpečnější. „O bezpečnosti tamponů, jejich velmi malých rizicích a problému mořských hub jsem se rozpovídala na své knize The Vagina Bible,“ uvedla Gunterová.

Lékařka knihu začala psát loni, když si všimla, že se kolem menstruace začaly objevovat nejrůznější „přírodní“ a „starodávné“ tipy a triky. O riziku tohoto trendu sepsala i rozsáhlou stať pro deník The New York Times. „Testování odhalilo, že obsahují bakterie a špínu a mohou do vaginy přivést mnohem více kyslíku, než tampony nebo menstruační kalíšky, což je špatné,“ uvedla tehdy.

Houby mají i své věrné zastánkyně

Na svém blogu odbornice také píše, že testování mořských hub pro menstruační použití americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v 80. letech dopadlo zle, obsahovaly písek, nečistoty z moře, plíseň a kvasinky. V jedné várce byla dokonce nalezena bakterie stafylokoka, plus úřad dostal informaci o ženě, která kvůli mořské houbě dostala toxický šok.

Majitelka společnosti Holy Sponges Janeen Singerová si ale stojí za tím, že houby jsou lepší. V reakci na tweety Gunterové zveřejnila otevřený dopis, na kterém popisuje, jak je používá posledních osm let a nikdy by je nevyměnila. „Změnilo mi to život,“ uvádí. Tvrdí také, že kvůli používání tamponů skončily tisíce lidí v nemocnicích. „V žádném případě nikomu neříkám, co si má strkat do vaginy. Nabízím ale alternativu, která je podle mě pozitivní,“ uzavírá Singerová.

Limone ( 10. května 2019 03:53 )

Ať si tam strkají co jim přijde vhod, ale ať jim ta jejich vagina potom nesmrdí !!!

Limone ( 10. května 2019 03:50 )

Ať si tam strkají co jim přijde vhod, ale ať jim ta jejich vag

lmpetr ( 9. května 2019 02:24 )

-Naajděte nahe ženy ve vašem městě zdee : tiny.cc/nahe

Sisilva ( 8. května 2019 20:15 )

Některý ženský jsou prasata.Houby, kalisky,proč?Byt ekologická na úkor
vlastního zdravi to neni,,In,,

ivoadler ( 8. května 2019 18:41 )

Římané používali houbu na klacíku k omytí pr dele po vys rání. K tomu
bychom se měli vrátit.

Zobrazit celou diskusi