Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladíka (†16) zabil zánět mozku. Živořící rodině chtěl v USA získat pomoc

Autor: Darina Jíchová - 
7. května 2019
22:05

Spojenými státy a Guatemalou otřásla zpráva o smrti jednoho z nelegálních nezletilých migrantů, kteří přicházejí do USA ze Střední Ameriky. Šestnáctiletý Juan de León Gutiérrez po přechodu hranic skončil v detenčním centru pro nezletilé uprchlíky. Do USA přišel, protože chtěl pomoct své zbídačené rodině a zajistit, aby jeho sourozenci měli co jíst. Chlapec byl z centra převezen do nemocnice, kde absolvoval operaci mozku, podle lékařů Juan zemřel na následky zánětu předního mozkového laloku, informovala stanice CNN.

Juan a jeho rodina pocházejí z malé guatemalské vesnice Tizamarte, oblast si prošla dlouhým obdobím sucha, které se podepsalo hlavně na sklizni. Gutiérrezovi přežívali na jednom jídle za den a Juan se chtěl postarat o své sourozence. Snil o práci, kde bude vydělávat aspoň 300 korun denně.

Hodný a skromný chlapec, dobrý syn

Za peníze chtěl koupit kukuřici a sůl a posílat je domů. „Juan byl hodný a skromný, byl to dobrý syn,“ popsala chlapce jeho matka Tránsito Gutiérrezová. Za poslední dva roky se rodina sotva držela nad vodou, na vině byla hlavně vleklá sucha, která zničila veškerou úrodu. Rodina spoléhala na sklizeň kukuřice, fazolí a kávy, ale rostliny kvůli vedrům neplodily.

Otec Juana před cestou do USA varoval

„Řekl jsem mu, aby nikam nechodil, že cesta do USA je nebezpečná. On se ale rozhodl jinak,“ uvedl Juanův otec Tanerjo de León. „Bál se dalšího těžkého léta, strachoval se, že další sucho nevydržíme,“ dodal de León.

Juan byl druhý nejstarší ze sedmi dětí, do rodinného rozpočtu přispíval 91 korunami, které si vydělal na poli. Matce pomáhal v domácnosti, nosil jí dřevo do kamen a vodu ze studně, zapojoval se i do vaření. Gutiérrezová uvedla, že jídla moc neměli, nesnídali. Většinou jedli jen jednou denně, někdy dokonce zaháněli hlad kávou a nejedli vůbec.

Rodina Juana de Leona Gutierreze (†16) truchlí nad jeho smrtí. Matce po synovi zbyly jen boty, džíny a košile. Rodina Juana de Leona Gutierreze (†16) truchlí nad jeho smrtí. Matce po synovi zbyly jen boty, džíny a košile. | Reuters

V sobotu 4. dubna Juan zmizel, doma po něm zbyl pár bot, džíny a košile, kterou nechal složenou na posteli. Rodina prodala skoro všechno včetně matrací, Juan a jeho sourozenci spali jen na dřevěných roštech pokrytých tenkým přehozem.

Chlapec trpěl migrénami

Do USA se chlapec vydal s pašerákem, kterému se přezdívá „kojot“, cesta k americké hranici mu trvala 15 dní. V texaském El Pasu ho zadržela hraniční stráž, která ho předala do péče úřadů. Juan byl převezen do speciálního centra pro nezletilé uprchlíky bez doprovodu v městečku Brownsville. Zdroj obeznámený se situací sdělil reportérům CNN, že den poté, co dorazil do centra, jevil chlapec známky bolesti.

Juana dvakrát odvezli k lékaři, nakonec ale musel být letecky převezen do dětské nemocnice v nedalekém městě Corpus Christi. Lékaři u chlapce zjistili zánět předního mozkového laloku a provedli operaci, uvedlo guatemalské ministerstvo zahraničí. Jeho stav se nelepšil, proto přistoupili k dalšímu zákroku, aby mu uvolnili tlak na mozek. Ani to ale nepomohlo a chlapec zemřel.

Matka chce synovy ostatky

Juanovi rodiče potvrdili, že si chlapec dlouhodobě stěžoval na bolest hlavy, trpěl migrénami a běžné léky u něj nezabíraly. Gutiérrezová prohlásila, že je pro ni hlavní, aby se Juanovy ostatky dostaly zpátky domů, aby mohla syna pohřbít. Juan je třetí guatemalským dítětem, které za posledních pět měsíců zemřelo v americké vazbě.

 

jana999 ( 25. června 2019 18:27 )

a nezemřel ve vazbě ale v nemocnici

altamira ( 8. května 2019 00:30 )

Je to smutný příběh, ale jinak - matka nevypadá, že by jedla jen jednou
denně, případně jen místo jídla pila kávu...To si zase někdo
přikrášlil, aby to působilo "drastičtěji"...

offline ( 7. května 2019 22:39 )

Možná, že kdyby Gutiérrezovi měli jedno nebo dvě děti místo sedmi,
nebylo by třeba přežívat o jednom jídle denně a nikdo by nemusel
odcházet do USA. Pana Gutiérreze vymiškovat a paní Gutiérrezové
zašít kundu.

Zobrazit celou diskusi