„Seniorská populace je odpovědná, bojí se těch dluhů. Ale jsou samozřejmě tací, co naletí,“ říká šéf Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Kde problémy začínají?

Podle expertů si starší lidé dluhy do důchodu odnášejí ještě z dob produktivního věku. Velikým nebezpečím jsou také všemožní šmejdi, kteří se neštítí starého člověka sprostě oblafnout. A snad nejhorší je, když se problém najde přímo v rodině – tedy senior se snaží pomoci svým dětem či potomkům třeba tím, že ručí za jejich dluh svou nemovitostí, jenže sám skončí v problémech.

Desatero, jak se těchto problémů vyvarovat, jsme sestavili s Davidem Šmejkalem, ředitelem Poradny při finanční tísni, a Petrou Pekařovou z organizace Život 90.

Desatero podle odborníků

1. Šmejdi nikdy nespí...

Proto nikdy bez řádného přečtení či bez konzultace nepodepisujte žádnou smlouvu, třeba na »výhodný « úvěr, »levnější« dodávky elektřiny či »superhrnce«.

2. Průměrný důchod je přes 13 tisíc...

Proto se snažte vytvořit si finanční rezervy ještě v průběhu produktivního věku. Odchod do penze totiž prakticky vždy znamená propad životní úrovně.

3. Hrát mrtvého brouka nikam nevede...

Proto když už vám dluhy přerostou přes hlavu, je důležité začít jednat co nejdříve, nic neodkládat. Kontaktujte věřitele.

4. Důvěřuj, ale prověřuj...

Proto ručení a spoludlužnictví vždy konzultujte se specializovanou dluhovou poradnou, stejně jako jakoukoli zástavu nebo převod související s úvěrem. Ušetříte si tak mnohá nemilá překvapení.

5. Každý nemá miliony na účtu...

Proto vždy vycházejte z vlastního rozpočtu. Udělejte si přehled o příjmech a výdajích. A v první řadě myslete na nutné položky – léky, bydlení, dopravu, finanční rezervu.

6. Vy jste pomohli jim, teď oni pomohou vám...

Proto pokud zůstanete na výdaje sami, kontaktujte rodinu, je-li k dispozici. Udělejte plán postupu včetně výdajů. Nejvíc peněz si vyžádají bydlení a léky, na tomto by se potomci mohli podílet.

7. Pomoc příbuzným se nemusí vyplatit...

Proto je dobré si v každém případě ponechat zlatou rezervu pro sebe. Když příbuzný, kterému jste pomohli, onemocní nebo ztratí práci, úvěr totiž spadne na vás.

8. Nemusíte na vše být sami...

Proto o nebezpečí vysokých výdajů, např. na bydlení, informujte další příbuzné – ti by měli o takovém riziku vědět a měli by říct, jestli v takovém případě pomohou a za jakých podmínek.

9. Lichváři jsou cesta do pekel...

Proto jestli potřebujete peníze, pobavte se o tom se svými příbuznými a známými. Měli by vědět o tom, že se snažíte prodat majetek, nebo se zadlužit. Máte na splátky?

10. Exekuce je zátěž na psychiku...

Proto je důležité smířit se s novým stavem. Do exekuce se loni dostalo přes půl milionu Čechů, a i když splácení dluhů vaši životní úroveň nepříznivě poznamená, je to jediná cesta ven.

 VIDEO: Miliony starců smetou Česko. Expertka radí: „Přeškolme seniory na gerontologické asistenty“